Blankspot om

Lyssna på Blankspots föreläsare (och många andra) till morgonkaffet hela veckan

Kostnadsfri inspiration under en hel vecka genom talarförmedlingen Talarnas. En av dagarna ger vi ett smakprov av vårt föreläsningskoncept på temat demokratin vs pandemin.

Måndagen den 23 november presenterar talarförmedlingen Talarnas fem av sin talare i formatet Fem-i-rad.

Först ut på måndagen presenterar Martin Schibbye och Brit Stakston det nya föreläsningskonceptet om pandemin vs demokratin.

Brit Stakston berättar om en pågående bevakning av hur pandemin påverkat demokratin i 50 länder. Demokratin är i dvala när folkhälsan ska skyddas, vilket måste prioriteras nu – men vad blir den långsiktiga effekten och vad händer när auktoritära ledare passar på?

Brit ger en snabb resa med exempel på hur demokratin pressas av pandemin för att sedan avsluta med att konstatera att detta kommer ha stora pågående effekter för årtionden framöver för bland annat vården, utbildningen och valadministrationen.

Vården – vad händer när all annan vård, i princip, trycks undan?

Forskare vid Uppsala universitet kan redan idag visa att det skett en halvering av antalet kvinnor som förlöser på sjukhus. Det kommer att dröja tre till fem år innan man kan återgå till en normalitet.  Det kommer att krävas stora informationsinsatser av lokalsamhället och av myndigheter för att lindra oron hos landets kvinnor för att söka sig till sjukhus och föda.

Utbildningen – vad händer när distansundervisning är normen

OECD säger att den globala ekonomiska tillväxten riskerar att krympa med 1,5 procent under de kommande hundra åren till följd av skolstängningarna under pandemin.

Det krävs inte bara bredband och tillgång till verktyg det krävs också stödjande miljöer.

Och påverkan är stor för utbildningsväsendet framöver bland annat på grund av att det finns en minskad studentrörlighet, minskade privata donationer och minskade offentliga anslag.

Virus och val

Mer än 80 val har ställts in och ett av de länderna där valen skjutits upp är Etiopien.

Länge såg Etiopien ut att reformeras i en demokratisk riktning, men i frånvaron av ett val som sköts upp på grund av pandemin fördjupades motsättningarna. Många varnade för utvecklingen men prat om inbördeskrig viftades bort som ett “mardrömsscenario”. Något som bara skulle ske i värsta fall.

Om landets resa från hopp till förtvivlan kommer Martin att berätta om.

Anmäl dig här.

Ur programmet:

FEM FÖRELÄSNINGAR, FEM MORGNAR, FEM TILLFÄLLEN

23 november
Pandemin vs Demokratin

Journalisten Martin Schibbye och mediestrategen Brit Stakston står på scenen. De har undersökt situationen i över 50 länder och kommer att berätta om stater som använt pandemin som ursäkt för att inskränka demokratin och de mänskliga rättigheterna.
Men också om undantagen där demokratin segrat när motsättningarna skärpts.

24 november
Vad krävs för att lyckas?

Den fantastiska Magdalena Forsberg har ordet. Hon som vet att genvägar inte går att ta om man ska lyckas, vare sig det handlar om idrott eller dans. Men hur ska man orka, hur ska man lyckas, vad är det som avgör och vad vill jag egentligen offra för att komma dit? Hör Magdalena berätta om det hon har insett krävs.

25 november
Att göra det otänkbara hanterbart

Den briljanta Robert Karjel äger morgonen hos oss och pratar om hur vi måste göra det otänkbara hanterbart och hur vi gör det. Han reflekterar ur egna erfarenheter kring vad kriser och omvälvande händelser gör med människor och samhällen och de möjligheter som faktiskt uppstår när strukturer och gamla sanningar inte längre kan ge någon vägvisning om hur man nu ska fortsätta framåt.

26 november
Berätta aldrig det här

Den ständigt aktuella Frida Boisen berättar om mammans avskedsbrev till henne: ”Nu fick du som du ville”. Frida tar oss igenom en stark, personlig resa, genom skam och skuld, men ger oss också hopp, insikter och viktiga enkla redskap på hur vi alla med våra ord och handlingar kan rädda en människa från att ta sitt liv.

27 november
Äkta hela vägen

För FÖRSTA gången tillsammans med oss. Du får möta Martin Mutumba och lyssna på hans hisnande berättelse som både började och slutade när han i augusti 2018 var tvungen att kliva av sin karriär som kreativ yttermittfältare i AIK. Om saknaden till fotbollen, demoner och känslan av misslyckande som han nyligen sammanställt till en bok skriven av journalisten Erik Niva.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.