Nyheter om

Skottlossning på universitetet i Kabul

Flera personer har skadats i en skottlossning på universitet i Kabul. På filmer som sprids på sociala medier syns hur studenter flyr området. Blankspots Mohammad var nära platsen när attacken ägde rum.

– Det hörs explosioner från universitetet, jag är nära platsen och det finns nu inga bilar som kan ta sig härifrån. Vägarna är avstängda, skriver Mohammad, Bankspots dagsboskskrivare i ett meddelande. 

Utanför campusområdet kan man se hur studenter flyr över murarna för att ta sig bort från universitetet. Flera beväpnade män uppges ha stormat universitet, där det under måndagen skulle hållas en iransk bokmässa. Därefter utbröt skottlossning mot säkerhetsstyrkor.

Enligt Mohammad ska flera gärningspersoner och säkerhetsvakter skjutit mot varandra på universitetets campus.

– Det är skottlossning mellan poliser och terroristerna, skriver Mohammad. 

Den 24 oktober skedde en annan attack på ett privat utbildningscenter i Kabul, vilket vi rapporterat om då 18 personer dog. Då uppgav terrorgruppen IS att de låg bakom attacken. Den här gången var det den juridiska fakulteten som angreps.

Ingen grupp tog i början på sig händelsen, men Talibanerna gick ut och sa att de inte är inblandade. Under kvällen tog IS på sig attacken och lade också ut bilder på de som genomförde den. Obekräftade uppgifter pekar på ett femtiotal döda och ett sextiotal skadade.

I ett uttalande skriver utrikesminister Ann Linde att Sverige fördömer attacken och stöttar den fortsatta fredsprocessen.

Texten uppdateras.

Minst sex personer har skadats under en attack mot universitetet i Afghanistans huvudstad Kabul. Foto: Mohammad.