Blankspot om

"Självcensuren sprider sig på UD"

En korruptionsskandal med koppling till den Afrikanska Unionens fredsbevarande trupper i Somalia har nyligen avslöjats. Sverige känner till affären men regeringen har inte framfört någon kritik. Enligt svenska diplomater vill inte regeringen stöta sig med de inblandade afrikanska staterna inför omröstningen till FN:s säkerhetsråd. Den svenska kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd skapar irritation i […]

En korruptionsskandal med koppling till den Afrikanska Unionens fredsbevarande trupper i Somalia har nyligen avslöjats. Sverige känner till affären men regeringen har inte framfört någon kritik. Enligt svenska diplomater vill inte regeringen stöta sig med de inblandade afrikanska staterna inför omröstningen till FN:s säkerhetsråd.

Den svenska kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd skapar irritation i svenska diplomatkretsar. Personer som Blankspot har pratat med hävdar att en självcensur har spridit sig i den svenska utrikesförvaltningen. Grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, korruption och röstfusk rapporteras till utrikesdepartementet i Stockholm, men politikerna väljer ändå att tiga – åtminstone i sina officiella uttalanden.

Andra övergrepp eller anmärkningsvärda händelser rapporteras över huvud taget inte.

– Ute på ambassaderna har man förstått att besvärliga rapporter just nu inte intresserar Stockholm. Man riskerar bara att göra sig omöjlig, säger en diplomat till Blankspot.

Orsaken ska vara att regeringen inte vill störa relationerna med de drygt 50 afrikanska ledare som man försöker övertala att rösta in Sverige i FN:s säkerhetsråd i juni.

Ett exempel är Sveriges hållning mot Etiopien – värdlandet för den Afrikanska Unionen (AU) och Afrikas kandidat till säkerhetsrådet. Flera svenska ministrar har besökt AU:s högkvarter det senaste året. Statsminister Stefan Löfven har själv varit i huvudstaden Addis Abeba tre gånger under det senaste året. Det anses vara anmärkningsvärt mycket för en svensk statsminister.

Men i sina uttalanden har Stefan Löfven valt att tona ner kritiken mot staterna i regionen. I Etiopien pågår en svältkatastrof, det har förekommit grovt valfusk och det pågår en svår konflikt i Oromodistriktet. Nyligen dödade etiopiska säkerhetsstyrkor 140 civila demonstranter.

Ändå väljer den svenska statsministern att prata om Etiopien som en framgångssaga med hög tillväxt och ökade exportframgångar.

– Det är allt för känsligt att framföra kritik mot Etiopien. Afrikanska Unionens högkvarter ligger ju i Addis Abeba och den etiopiska regeringens inflytande är stort i dessa kretsar, säger en svensk diplomat.



Samma sak gäller den stora korruptionsskandal som just nu uppdagats inom  FN:s fredsbevarande insats i Somalia, Amisom. Flera av AU:s stater är involverade i detta uppdrag. Enligt en uppmärksammad rapport från organisationen Journalists for Justice är Amisom inblandade i en omfattande illegal handel med socker och träkol i Somalia.

Särskilt komprometterande är detta för den Kenyanska armén som har en viktig roll i Amisom. Enligt rapporten samarbetar de Kenyanska trupperna om den lönsamma träkolshandeln med ledare för den somaliska gerillagrupp de är satta att bekämpa – Al-Shabaab.

Att köpa träkol från Somalia är förbjudet sedan länge, enligt en av FN:s resolutioner. Orsaken är att FN vill strypa Al-Shabaabs inkomstkällor.

Kritiken mot Amisom fick ytterligare bränsle när BBC avslöjade att en av Amisoms högsta befälhavare, Sekouba Konate, hade åkt fast för valutasmuggling. Konate, som tidigare har varit president i Guinea, försökte odeklarerat ta in 64 000 dollar i USA år. Att han åkte fast berodde på att amerikanska myndigheter hade uppmärksammat hans köp av egendom i USA tidigare – där mycket kontanter hade använts.

Enligt uppgifter till Blankspot stod Konate på en lönelista som Sida finansierades tillsammans med andra biståndsgivare. Men inget av detta har offentliggjorts.

Niclas Kvarnström, chef för den avdelning på UD som ansvarar för Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet, hävdar att Sverige inte har förändrat politiken mot de afrikanska länderna. Sverige arbetar precis som tidigare för antikorruption och mänskliga rättigheter, hävdar han.

En svensk diplomat, på en av de svenska ambassaderna har en annan uppfattning.

– Under senare tid har Sverige nästan inte reagerat på någonting alls här i Afrika. Det är som om kampanjen för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd har ersatt vår värdebaserade svenska utrikespolitik.

Missa inte nästa nyhet i Blank Spot Projects pågående biståndsgranskning. Läs mer här

 

Rättelse: Amisom är inte en FN-insats utan leds av den Afrikanska Unionen med mandat från FN. Sekouba Konate är en av Afrikanska Unionens befälhavare och arbetar inte för Amisom. Blankspot beklagar misstaget.