Nyheter om

Situationen allt mer desperat i Kabul: ”De hittar mig snart.”

Den afghanske hjälparbetaren har arbetat för den svenska ideella biståndsorganisationen We Act. Nu gömmer han sig i väntan på att kunna få hjälp ut ur landet.

Hjälparbetaren som vi kan kalla Hamid sitter i ett rum någonstans i Kabul. Med en allvarlig röst berättar han om rädslan.

– Många känner igen mig. Jag är en person som jobbat öppet för väst och åkt runt i landet med kolleger från andra länder. Det är lite lättare att gömma sig i Kabul men de har börjat knacka dörr här med nu, för att hitta oss. Jag kan inte stanna, säger Hamid som Blankspot valt att anonymisera. 

Innan talibanerna tog över Kabul arbetade Hamid för We Act Sweden med att ta emot utvisade till Afghanistan från Sverige. Han mötte dem på flygplatsen och hjälpte till med boende, lite pengar och att skaffa sig afghanska id-kort. 

Organisationen har ett hus i Kabul där personen var föreståndare. Det var honom organisationen kontaktade när någon skulle utvisas. Nu lever han under falsk identitet och förflyttar sig mellan olika vänner och släktingar i staden. 

– För två dagar sen blev en vän till mig svårt misshandlad av talibaner för att han hade jeans på sig. De slog honom och sa: ”Ta av dig byxorna. De är dåliga för dig. De är från väst.”

Enligt den gömda Hamid har Talibanerna redan varnat honom två gånger. En gång via brev hem till hans föräldrar i Ghazni och en gång via Messenger.

Talibanerna skrev i juni att han skulle komma till en plats vid en viss tid för att bli dömd för sitt arbete med väst. Han valde att inte gå dit. 

Hamid berättar också att för två dagar sen fick även hans föräldrar besök av Talibanerna hemma i Ghazni.

– Min pappa har länge bett mig sluta jobba med väst men jag ville fortsätta för att jag tycker att det är viktigt, men jag trodde inte att det skulle bli så här. Att Talibanerna skulle ta över.

Talibanerna säger att de inte ska skada någon som arbetat med väst eller regeringen, och nu berättar du motsatsen. Hur kan det komma sig?

– Det världen ser i Kabul är något helt annat än det som händer i resten av landet. Alla är rädda. Många går inte till jobbet. Kvinnor går inte ut. De är rädda för sina liv och sin framtid, säger Hamid. 

Hamid har skrivit till flera ambassader i hopp om att få hjälp ut ur landet men har inte fått något svar. Han hoppas nu på att organisationen i Sverige ska kunna göra något. 

Vian Delsoz, styrelseledamot We Act Sweden, har själv varit i Afghanistan många gånger och ger samma bild av situationen i landet. Talibanerna håller sig relativt lugna i Kabul just nu, eftersom allas blickar är riktade ditåt. 

 Han är i stor fara. Han har öppet varit vår talesperson i Afghanistan och uttalat sig både nationellt och internationellt i media, i både Tyskland och Sverige. Många har sett honom tillsammans med oss på resor i landet och i Afghanistan. 

Hon har kontaktat myndigheterna i Sverige och andra länder för att övertyga de om att ge Hamid, och andra kolleger, skydd. Hon har till och med försökt hitta ett sätt att chartra ett plan för att få ut sina kolleger. 

Den före detta anställda litar på att We Act Sweden gör så mycket de kan för att hjälpa honom men åkte ändå till flygplatsen i Kabul häromdagen för att försöka ta sig in. 

Hamid blev som de flesta andra stoppad av amerikanska soldater som krävde visum. Plötsligt hörde han skott och Talibanerna började slå folk med sina gevär. 

– De hittar mig snart. De går från hus till hus och letar efter oss som jobbat med utlänningar. De har börjat i utkanten av Kabul nu, i Qalanaw. Det är inte bra. De vill döda oss.

Text: Filippa Rinman