Nyheter om

Sida stoppade bistånd efter hot från KGB

Tortyroffer från den Moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien kommer att bli utan svensk hjälp. Efter hot från säkerhetspolisen KGB bestämde sig Sida för att stoppa det bistånd som har gett tortyroffer juridisk hjälp och upprättelse.  Med hjälp av organisationen Civil Rights Defenders stöder Sida olika människorättsorganisationer i Moldavien. En av dem är PromoLex som ger juridisk hjälp […]

Tortyroffer från den Moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien kommer att bli utan svensk hjälp. Efter hot från säkerhetspolisen KGB bestämde sig Sida för att stoppa det bistånd som har gett tortyroffer juridisk hjälp och upprättelse.

 Med hjälp av organisationen Civil Rights Defenders stöder Sida olika människorättsorganisationer i Moldavien. En av dem är PromoLex som ger juridisk hjälp till personer som har utsatts för tortyr i utbrytarrepubliken Transnistriens fängelser.

Men detta stöd, som har funnits i tio år, har nu stoppats eftersom det anses försvåra förhandlingarna med Transnistriens självutnämnda regim.

–Det är ett upprörande och djupt olyckligt beslut. Jag är rädd att det kommer att  innebära en starkare politisering av det svenska biståndet och urholka arbetet för de mänskliga rättigheterna, säger Robert Hård som är chef för Civil Rights Defenders.

Transnistrien, som ligger mellan Moldavien och Ukraina, är ökänt för organiserad brottslighet, vapensmuggling och mänsklig trafficking. Landet är inte erkänt av någon nation men får finansiellt och militärt stöd från Ryssland.

PromoLex, som arbetar från Moldavien, har hittills hjälpt 27 tortyroffer från Transnistrien att få sina fall prövade i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Hittills har de vunnit alla fall som har hunnit avslutas.

Flera rättsfall handlar om personer som har utsattas för ekonomisk utpressning. Regimen har gripit dem och försökt tvinga till sig pengar och ekonomiska tillgångar genom tortyr och andra övergrepp.

Att dessa fall tas upp i en internationell domstol ogillas starkt av de styrande i Transnistrien. Förra året anklagade säkerhetspolisen, KGB, PromoLex för spioneri och för att underminera säkerheten i Transnistrien. I ett pressmeddelande skrev KGB att en förundersökning hade öppnats mot organisationens jurister.

KGB misstänks också ha spridit två hotfulla filmer om PromoLex och ett antal journalister i sociala medier. Filmerna visar hur en rad namngivna personer får sina mailkonton hackade.

Filmerna skickar också en varning till de organisationer som finansierar PromoLex arbete.

Ett av de mailkonton som exponeras i filmerna tillhör Månstråle Dahlström, andre ambassadsekreterare på Sveriges ambassad i Moldavien. Dahlström är ansvarig för Sveriges stöd till mänskliga rättigheter i regionen och det nu avbrutna stödet till PromoLex.

Enligt chefen för Sveriges bistånd i Moldavien, Henrik Huitfeldt, hade beslutet om det stoppade biståndet inget med hoten att göra. Däremot anser den svenska ambassaden i Moldavien att PromoLex arbete försvårar de samtal om Transnistriens framtid som säkerhetsorganisationen OSSE försöker föra.

De styrande i Transnistrien har hittills vägrat att sätta sig vid förhandlingsbordet så länge PromoLex arbete fortsätter.

– PromoLex gör en hel del bra saker men de gör också saker som inte gynnar förhandlingarna. PromoLex har drivit sina fall hårt. Vi tror inte att det är en framkomlig strategi för att långsiktigt kunna komma till rätta med MR-situationen i Transnistrien, säger Henrik Huitfeldt.

Sidas motivering ifrågasätts av både Civil Rights Defenders och av PromoLex. De menar att man inte kan ställa arbetet med tortyroffren mot försöken att få i gång förhandlingar om Transnistrien.  Sverige bör inte böja sig för KGB:s krav.

– PromoLex är en oberoende människorättsorganisation som gör ett utmärkt juridiskt arbete. Sida borde ha stöttat PromoLex när de angreps av KGB istället för att kapa stödet, Robert Hård.

 

***

Läs även SIDA:s svar på kritiken. 

Läs hela reportage från Transnistrien: “Vittnesmål från Europas svarta hål”.

Uppskattar du vår journalistik? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage samt delta på en kommande meet-up om Transnistrien.

Bilden är tagen från KGB:s film där de hackar Sidas e-post.