Reportage om ,

Ser vi en ny gryning för pressfriheten i Etiopien?

Abiy Ahmed blev regeringschef i april 2018 och beslöt då att frige frihetsberövade journalister. Resultat: Etiopien rusade från plats 150 till 110 på pressfrihetsindexet för 2019. Hör landets journalister berätta om situationen i denna unika dokumentär av International Observatory of Human Rights (IOHR) som Blankspot nu kan publicera på svenska.

Etiopien befinner sig vid ett historiskt vägskäl.  Efter ett turbulent år av reformer av den nya premiärministern Abiy Ahmed och hans administration gick landet från att vara ett av kontinentens största fängelser för journalister till att alla journalister var fria. Dessutom hade 264 hemsidor avblockerats och exilmedier tilläts operera i landet. 

För många av landets före detta fängslade journalister inleddes nu en ny era. Däribland den flerfaldigt belönade Woubshet Taye, bloggaren Befekadu Hailu och 90-årige Yacob Wolde-Mariam. Hör dem resonera om deras egen och landets resa, från situationen under kejsaren Haile Selassie till dagens diskussioner om mediekunnighet, ”fake news” och nya fall av fängslade kollegor.

Frågan alla nu ställer sig är om Nobelprisvinnaren Abiy Ahmed kommer att kunna upprätthålla balansen mellan nationell säkerhet och medborgerliga fri- och rättigheter.

Blankspot kan nu i samarbete med människorättsorganisationen International Observatory of Human Rights (IOHR) publicera denna kortdokumentär om situationen med svenskt tal. 

Dokumentären är gjord av Margherita Cargasacchi för IOHR.

**

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den. 

Blankspot har genomfört två reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för flera när så blir möjligt. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen. Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.