Blankspot om , ,

Seminarium om migrantarbetare i Qatar

I specialavsnittet av podcasten There Is Power in a Union diskuterade en rad experter kombinationen fotbollsfest och Qatar, ett av världens mest ojämlika länder, inför VM-starten om knappt ett år.

De livsfarliga arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar leder till allt svartare rubriker.

I en ny rapport från Amnesty jämförs migrantarberarnas situation med modernt slaveri. Visserligen har Qatar ratificerat några av ILO:s kärnkonventioner, men de mänskliga rättigheterna kränks kontinuerligt och facklig organisering motverkas systematiskt.

Det svenska fackförbundet Byggnads, tillsammans med sin internationella federation BWI, har nått framgångar i arbetet med att stärka landets mänskliga rättigheter. Ett arbete som intensifierats inför fotbolls-VM.

Men omvärlden behöver gå samman och trycka på hårdare. I specialavsnittet av podcasten There Is Power in a Union diskuterar en rad namnkunniga experter kombinationen fotbollsfest och Qatar, ett av världens mest ojämlika länder, inför VM-starten om knappt ett år.

Seminariet kan ses i efterhand här:

Medverkande: Johanna Frändén, författare och journalist på Aftonbladet, som publicerat flera krönikor om situationen i Qatar. Aktuell med boken “Att segra är banalt”. Martin Schibbye, journalist och chefredaktör på Blankspot, en plattform för utrikesjournalistik, har engagerat sig i migrantarbetarnas situation och träffat arbetares familjer i Nepal.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, som har rest till Qatar i flera etapper för att tala med byggarbetare på plats. Ruben Wågman, påverkansrådgivare på Union to Union, de svenska fackförbundens gemensamma, globala organisation, som arbetar för mänskliga rättigheter i arbetslivet i drygt 60 projektländer.

Modererar gör Jesper Bengtsson, politisk redaktör och förlagschef på Atlas.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.