Etiopien har på mindre än ett år gått från att vara ett av världens mest repressiva länder till att bli ett öppnare och mer demokratiskt samhälle. En ny epok har inletts. Men vad innebär dessa omvälvande förändringar för landets författare och journalister?
Av Blankspot 25 april, 2019
Vad innebär den nyvunna yttrandefriheten? Hur skriver man sig fri från censuren som präglat landet i många år? Hur mår litteraturen? Vilka utmaningar står man inför nu?
Dissidentbloggen och Blankspot möts nu i ett gemensamt projekt för att lyfta fram litteraturen och journalistikens roll i Etiopien. I samband med världsdagen för pressfrihet den 3 maj släpper de båda nättidskrifterna texter skrivna av författare och journalister i såväl Etiopien som i exil.
I samband med publiceringen av texterna, ordnas ett frukostseminarium den 3 maj kl. 08.30 på Blankspot, Wallingatan 37 i Stockholm. Det blir panelsamtal och uppläsningar. Medarrangör till detta seminarium är även Civil Right Defenders.
Medverkande:
Mesfin Negash, journalist och program officer på Civil Rights Defenders
Bisrat Woldemichael, journalist från Etiopien och f.d. fristadsförfattare i Uppsala
Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot
Elnaz Baghlanian, chefredaktör Dissidentbloggen
Fler deltagare tillkommer.
Poeten Sofia Stenström läser nyskriven poesi av poeterna Liyou Libsekal och Sosina Ashenafi.
Läs mer: https://www.svenskapen.se/senaste-nytt/2019/4/16/etiopien
Foto: Landru515
Av Blankspot
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.