Blankspot om

Seminarium: Etiopien – land i allvarlig kris

Hur är situationen nu i Etiopien, Tigrayregionen och Eritrea? Hur är de närmaste framtidsutsikterna? Vad gör internationella samfundet och Sverige?

Plats: Sandlersalen, ABF-huset. Stockholm.

Datum: 30/9, 18.00.

Medverkande:
Ditte Egnell, ansvarig för Afrikas horn, Utrikesdepartementets Afrikaenhet.
Mussie Ephrem, svenskeritrean, jurist  och statsvetare.
Bo Göransson, tidigare Sveriges ambassadör i Etiopien och generaldirektör för Sida.
Martin Schibbye, chefredaktör för reportagesajten Blankspot som bevakar utvecklingen i regionen och författare till boken ”438-dagar” samt ”Jakten på Dawit”.

FRI ENTRÉ

Etiopien har 112 miljoner invånare, har aldrig varit koloniserat som övriga Afrika, är ett jordbruksland som exporterar kaffe som präglas av regionala och etniska skillnader och spänningar. Situationen ljusnade 2018 då nuvarande premiärministern Abiy Ahmed kom till makten som ledare för Välfärdspartiet med förhoppningar om en demokratisk utveckling och en fredsöverenskommelse skedde med grannen, ärkefienden Eritrea.

För detta tilldelades Ahmed Nobels fredspris 2019.

Därefter har utvecklingen tagit en negativ riktning. Inre splittringen har hårdnat och lett till inbördes konflikter. Reformpolitiken har avstannat. I november 2020 utbröt en väpnad konflikt i gränsregionen Tigray, där tigreanska befrielserörelsens, TPLFs, förtrogna rebeller  tagit strid för självstyre. Eritreanska armén har deltagit i kriget. Handlingar som bedöms som misstänkta massakrer har utförts.

Civilbefolkningen har utsatts för grova brott mot sina mänskliga rättigheter. Kvinnor och flickor har våldtagits och utsatts för sexuellt våld. Humanitära situationen är katastrofal. Nödhjälp har hindrats att komma fram. 100 000 tals barn riskerar att dö av undernäring i Tigrayregionen.

Presentationstext från ABF

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.