Blankspot om ,

Scenariobaserad säkerhetskurs för journalister

Blank Spot Project och Metis Services lanserar nu en helt ny typ av scenariobaserad säkerhetsutbildning för journalister, NGO-funktionärer och andra som i riskfyllda miljöer måste hantera information och uppgifter som lämnas i förtroende. Hallå där, Johan Robertsson Lind som är en av initiativtagarna, vad kommer man att få lära sig på kursen? – Riskanalys, källhantering, källskyddsmetodik, övervakningsmedvetenhet, taktiskt uppträdande […]

Blank Spot Project och Metis Services lanserar nu en helt ny typ av scenariobaserad säkerhetsutbildning för journalister, NGO-funktionärer och andra som i riskfyllda miljöer måste hantera information och uppgifter som lämnas i förtroende.

Hallå där, Johan Robertsson Lind som är en av initiativtagarna, vad kommer man att få lära sig på kursen?

– Riskanalys, källhantering, källskyddsmetodik, övervakningsmedvetenhet, taktiskt uppträdande i riskmiljöer, säker kommunikation och förvaring av information samt första hjälpen och så kallad” Conduct After Capture”.

Hur är kursen upplagd?

– Kursen börjar med två dagars introduktionsutbildning då du får lära dig grunderna i metodiken. Du får därefter ett övningsscenario och uppgifter som skall lösas för att förbereda dig för kursen, en riskanalys. Scenariot utgörs av ett reportageuppdrag i en fiktiv högriskmiljö. Under förberedelseveckorna har du tillgång till instruktörer.

Vad sker under själva kursmomentet?

– Tre veckor senare anländer du enligt dina instruktioner till den ort där övningen utspelar sig. Övningen pågår dygnet runt i ca fyra dygn och du spelar hela tiden den roll du tilldelats. Av övningsledningen får du dagligen uppgifter som skall lösas med hjälp av den metodik du lärt dig. Under övningen genomför du möten med rollspelare som agerar lokala kontakter, fixare och källor. Du kommer även att få öva första hjälpen och andra typer av säkerhetsincidenter. Varje dag avbryts övningen under några timmar för att övningsledningen skall kunna ge dig återkoppling och mentorering samt nya instruktioner och fördjupning i metodiken.

Vad får man med sig efter avslutad kurs?

– Övningen avslutas med individuell återkoppling från övningsledning och rollspelare. Samtliga deltagare kommer att erhålla ett kursintyg samt en så kallad IFAK (Individual First Aid Kit), med den sjukvårdsutrustning som använts under kursen.

För intresseanmälan och frågor: johan.r@metisservices.se

Läs mer: Sedan tidigare arrangerar Blankspot tillsammans med Metis Services årligen kursen “Come back alive” läser mer om den här.   Anmäl er till årets kurs redan i dag.

Läs mer: Blankspot tränar journalister i överlevnad.

Läs mer: Blankspot lanserar säkerhetskurs.

“Fantastiskt bra säkerhetskurs med Blank Spot Project och Metis Services. Ovärderlig kunskap för att rapportera säkert för sin egen och sina källors skull. Rekommenderas varmt!”  Omdöme från deltagare.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.