I dag röstar säkerhetsrådet om en resolution som innebär att sanktionerna mot Eritrea lyfts. Beslutet beskrivs som historiskt och många hoppas att det ska bidra till att den positiva utvecklingen i regionen fortsätter i samma takt.
Av Martin Schibbye 14 november, 2018
– Vi förväntar oss att FN:s säkerhetsråd rättar till de felaktigheter man gjort mot Eritrea och lyfter sanktionerna utan några tvetydigheter. Eritrea har alltid ansett att dessa sanktioner är olagliga, orättvisa och politiskt motiverade för att försvaga det eritreanska folket och landets regering. I dag ser vi ett nytt politiskt klimat på Afrikas Horn, säger Eritreas Chargé d’affaires Yonas Manna i en kommentar till dagens beslut.
Enligt diplomatiska källor kommer säkerhetsrådet att med stor enighet ställa sig bakom att vapenembargot och reserestriktionerna hävs. Samtidigt kommer frysta bankkonton som tillhört ministrar att öppnas igen.
Sanktionerna infördes 2009 och grunden var påstått stöd till somaliska Al-Shabaab. Något som Asmara alltid förnekat. I dagens resolution står det också att FN:s egen undersökning inte visat på ”några övertygande bevis för att Eritrea skulle stödja Al-Shabaab”.
Även Svensk-eritreanen Fthawi Mehari som under tio år arbetat inom det Eritreanska samfundet är i dag hoppfull.
– Det är verkligen en positiv utveckling vi ser nu, sommarens händelser tillsammans med dagens omröstning lägger grunden för en framtid vi länge önskat och argumenterat för.
Fthawi Mehari har flera gånger rest till Genève och demonstrerat för att sanktionerna ska hävas och ikväll kommer han tillsamman med många eritreaner i landet och exil att fira beslutet.
Resolutionen uppmanar också de båda länderna att lösa en gränskonflikt från 2008 och uppmanar Eritrea att redovisa vad som skett med omkomna soldater från Djibouti som försvann efter stridigheter för tio år sedan.
På Frankrikes begäran kommer säkerhetsrådet att var sjätte månad vilja ha en rapport från Eritrea om hur landets relation med Djibouti utvecklas. Ett land som Frankrike, USA och Kina alla har militärbaser i.
Etiopiens ambassadör Taye Atske Selassie säger i en kommentar till nyhetsbyrån AFP att dagens beslut ”definitivt kommer att öppna upp stora möjligheter för Eritrea” och tror det kommer att leda till både investeringar och mer utbyte och kontakt med omvärlden. Samtidigt tar han fasta på att resolutionen uppmanar landet att ”engagera sig i och lösa aktuella problem och utmaningar”.
För att en resolution ska gå igenom i säkerhetsrådet behövs nio röster för och att inget av länderna som har ett veto använder det.
Dagens beslut blir troligtvis enhälligt.
Kritiker mot dagens beslut lyfter fram att Eritrea fortsatt uppvisar stora brister vad gäller de mänskliga rättigheterna.
I ett inlägg på Facebook skriver utrikesminister Margot Wallström (s) att det stämmer men att det inte utgör grunden för sanktionerna.
Frågan om de mänskliga rättigheterna ska enligt utrikesministern: ”hanteras på flera olika sätt utanför sanktionsregimen, till exempel i FN:s råd för mänskliga rättigheter och genom FN:s specialrapportör för Eritrea. Sverige för också en direkt dialog med Eritrea på olika sätt om de här frågorna.”
Sverige har tillsammans med Etiopien varit pådrivande för att sanktionerna ska hävas och sonderade redan i somras, under Sveriges ordförandeskap, om möjligheterna att få till en omröstning i frågan.
”I förlängningen bedömer Sverige att ett lyftande av sanktionerna mot Eritrea kan bidra till en fortsatt positiv utveckling, med mer samarbete, handel, utveckling och reformer i länderna på Afrikas horn. Det är en utveckling Sverige önskar bidra till, både som medlem av FN:s säkerhetsråd och genom EU”, skriver Margot Wallström.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.