Nyheter om

Så försöker omvärlden medla efter krigsutbrottet i Etiopien

Båda parter mobiliserar för krig i den norra Tigrayregionen och för varje dag som går minskar hoppet om att omvärlden ska lyckas få TPLF och den etiopiska regeringen till förhandlingsbordet.

Konflikten i Etiopiens nordliga region Tigray har trappats upp de senaste dagarna sedan strider mellan regeringsstyrkor och regional militär brutit ut.

Uppgifter från diplomater till nyhetsbyrån AP pekar på att den etiopiska premiärministern Abiy Ahmed avvisat försök från bland annat den Afrikanska Unionen om att få parterna att förhandla. 

Den etiopiska regeringen ska istället ha insisterat på att man inte hade något annat val än att eliminera vad man ser som ”hotet från TPLF”. 

– Etiopierna säger att detta är en intern fråga och att de kommer behandla det som en sådan. De menar att TPLF är en destabiliserande kraft inom landets gränser och att det i grunden handlar om att upprätthålla lagen, ska en av diplomaterna ha sagt till AP mot löfte om anonymitet.

Talespersonen, för den av regeringen nyligen tillsatts gruppen (State of Emergency Task Force) för att hantera det utlysta sex månader långa undantagstillståndet i regionen, Redwan Hussein sa också till medier under veckan att ”talks was not yet on the table”.

Premiärminister Abiy Ahmed har också i uttalanden under veckan framhållit att man länge försökt ha en “dialog” med TPLF men att den upphörde i samma stund som de militärt angrep den federala armén.

Enligt diplomatkällor till William Davidsson vid International Crisis Group är det faktum att parterna numera inte längre erkänner varandra ett av de största hindren för att åstadkomma dialog.

Vad som skett på marken i Tigray sedan i onsdags är svårt att bedöma eftersom både internet, mobil och den fasta telefonin är avstängd. Men en diplomat berättar för Reuters att ett dussintal federala trupper ska ha dött under de första dygnens strider. Uppgifterna är dock obekräftade.

TPLF har inte uppgett några siffror över skadade eller döda. 

Omvärlden har varit fullt upptagna med valet i USA och den efterföljande rösträkningen men i en tweet från den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo verkar det som om han tar ställning för premiärministern Abiy Ahmed genom att tydligt peka ut TPLF som de som ansvariga för våldet: ”Vi är djupt oroade över att TPLF har utfört et attack på arméns bas i den etiopiska tigrayregionen”, skrev han i sin tweet där han också uppmanade till en de-eskalering av våldsamheterna. 

Tweeten följdes sedan upp av ett uttalande av det amerikanska utrikesdepartementet där man upprepar anklagelsen mot TPLF och uppmanar parterna att skydda civila. 

– Vi är ledsna över att förlusterna av människoliv och uppmanar till omedelbara åtgärder för att återupprätta freden. 

I ett uttalande från FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade organisationen för konsekvenserna av ett fullskaligt inbördeskrig. 

Men de diplomatiska ansträngningarna verkar inte fått någon effekt. 

Den militära uppladdningen fortsatte under fredagen och rapporter om stridsflyg i luften kommer nu från regionshuvudstaden Mekelle. Det är dock ännu oklart om några mål angripits.

I ett nytt tv-sänt tal sa premiärministern Abiy Ahmed att den militära operationen ska fortsätta.

TPLF i sin tur gick under torsdagen ut med ett uttalande där partiet skrev: ”Vi kommer att vinna, som alltid, eftersom arrogans, invasion och svek inte ligger i vår natur. Vi kan krig, vi vet vad det innebär och vad det kommer att kosta i liv och materiella skador”. 

Talespersonen för operationen från regeringens sida, Redwan Hussein, förtydligade också under veckan att de såg konflikten som en strid med partiet TPLF och dess väpnade resurser och inte som en strid mot människorna i regionen, eller regionen som sådan. 

– Den här konflikten handlar om en väldigt liten grupp, med ett sekteristiskt intresse av att destabilisera den nationella ordningen, sa Redwan Hussein under en presskonferens. 

Även i Sverige kom frågan om utvecklingen i Etiopien upp under torsdagens frågestund. Petter Löfberg (s) frågade utrikesministern om vilken roll Sverige och EU intog. 

– Vi är många som har trott på övergången till demokrati i Etiopien men det senaste halvåret har vi sett hur de etniska spänningarna ökat med dödlig utgång. Samma natt som vi hade presidentval på andra sidan Atlanten utbröt strider ut mellan den federala regeringen och staten Tigray, sa han under frågestunden. 

I svaret från utrikesminister Ann Linde återkom hon till vikten av dialog. 

– Etiopien befinner sig i en omfattande förändringsprocess och parallellt med reformer som stärker landets demokrati så har våld och konflikter fortsatt. De senaste dagarnas händelser med ett stort antal döda i Wollega och den militära eskaleringen mellan federal och regional nivå i Tigray är särskilt oroande. Våld kan inte vara vägen framåt och destabilisera regionen. Konflikten kan bara lösas genom dialog med berörda parter.

Enligt vittnesuppgifter till Reuters ska både skottlossning och explosioner ha hörts i och omkring regionhuvudstaden Mekelle och soldater, oklart från vilken sida, ska ha tagits till sjukhus Abdurafi nära den angränsande amhararegionen. 

– Vårt land har kastats in i ett oförutsett krig…men kriget kommer inte att spridas det kommer att avslutas där det påbörjades i Tigray, sa vice arméchefen Birhanu Jula till den etiopiska statstelevisionen. 

Han lade också till att trupper från runtomkring landet nu samlas vid regionens gränser. 

Tigrays regionale president Debretsion Gebremichael sa i sin tur att de hade stoppat den federala armén från att få tillgång till vapendepåer och artilleripjäser stationerade i regionen. 

– Vi kommer att använda denna utrustning för att försvara Tigray och slå tillbaka angriparna, sa han till den lokala tv-stationen Tigray-tv. 

Relationen mellan regimen och TPFL har under året blivit alltmer spänd framför allt sedan september då Tigray höll lokala val vilka premiärminister Ahmeds regering menade var olagliga.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.