Nyheter om

Ryska medier beordrades anklaga Armenien och väst för offensiven

Nya uppgifter visar att Ryssland vill beskylla det armeniska ledarskapet för offensiven i Nagorno-Karabach. Blankspot fortsätter rapporteringen.

Nya uppgifter från ryska oberoende tidningen Meduza visar att ryska medier beordrades att utmåla Armenien och landets allierade i väst som ansvariga för Azerbajdzjans offensiv i Nagorno-Karabach.

Det går i linje med hur det ryska utrikesministeriet formulerade sina fördömanden av eskaleringen.

Ryssland var det första utomstående land att på tisdagen kommentera offensiven offentligt. I ett pressmeddelande uppmanade de alla sidor att lägga ner vapen, men passade även på att understryka att det var armeniska regeringens fel att offensiven skedde.

“I samband med eskaleringen av den väpnade konflikten i Nagorno-Karabach uppmanar vi de stridande parterna att omedelbart stoppa blodsutgjutelsen, militära aktioner och utesluta civila offer. Nagorno-Karabachs öde påverkades dramatiskt av erkännandet av Nagorno-Karabach av officiella Jerevan som en del av Azerbajdzjans territorium. Detta ändrade de grundläggande villkoren för det trilaterala avtalet.”

Pressmeddelandet refererar till att Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan i våras meddelat att de erkänner Nagorno-Karabach som en del av Azerbajdzjan. Det var ett steg i kursändring efter kriget 2020 där den armeniska strategin bytts ut från att tala om ”folks rätt till självbestämmande” för armenierna i Nagorno-Karabach till ”rättighets- och säkerhetsgarantier”.

Det är ett avsteg från de tidigare FN-stödda fredsförhandlingarna som formellt gäller än i dag, men som i praktiken avslutades 2020 när Azerbajdzjan anföll Nagorno-Karabach.

Kritiker i Armenien menar att det var ett förhastat beslut av Pasjinjan att erkänna Nagorno-Karabach som en del av Azerbajdzjan utan motkrav.

De senaste veckorna har Armenien och Ryssland genomgått en diplomatisk kris som grundar sig i flera punkter. Däribland anklagelser från Armenien mot sin formella säkerhetspartner om att inte fullfölja säkerhetsavtalen som Den kollektiva säkerhetspakten (CSTO) föreskriver.

Dessutom är förslag om att underteckna romstadgan uppe för diskussion i det armeniska parlamentet. Det skulle innebära att Armenien ansluter sig till Internationella brottsmålsdomstolen och på så vis kommer vara förbundet att arrestera Vladimir Putin vid statsbesök.

I september har Armenien och USA, genom Nato, också haft gemensamma militärövningar vilket har retat upp Ryssland som gjort en rad skarpa uttalanden mot Armenien.

Efter offensiven avslutades har firanden på Azerbajdzjans gator setts ske med turkiska och ryska flaggor. Azerbajdzjan har också varit försiktiga i sin retorik mot Ryssland.

I offensivens slutskede besköt azerbajdzjanska trupper ryska fredsbevarande trupper, vilket resulterade i att fyra ryska soldater dog. Azerbajdzjans president har under torsdagen gjort en stor sak av att be om ursäkt offentligt och lova kompensation till de anhöriga i Ryssland.

Fortfarande kommer uppgifter att mindre strider pågår och eldupphöret som trädde i kraft klockan 13:00 på onsdagen ska ha brutits vid flera tillfällen. Flera byar sägs ha omringats och anhöriga som försöker få tag på släktingar och vänner kan inte nå dem. Fortfarande finns inga tillförlitliga uppgifter om vad som har hänt dem.

Människor som Blankspot talar med i Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert meddelar att hela kvarter tagits över av azerbajdzjanska trupper.

På grund av den begränsade kommunikation med omvärlden är det dock svårt att bekräfta uppgifterna.

Toppbild: Ryska fredsbevarande trupper i Nagorno-Karabach. Foto Marut Vanyan.

**

Stöd vår läsarfinansierade journalistik. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Nagorno-Karabach.

**