Nyheter om ,

Rysk bloggare fast i ingenmanslandet mellan Ryssland och Georgien

Georgien nekar inträde för den ryska bloggaren Insa Oguz som har granskat korruptionen i Ryssland, trots att hon lovats politisk asyl av Polen och Litauen. När Blankspot pratar med henne är hon sjuk och fast mellan Ryssland och Georgien.

Rösten är tjock när den ryska bloggaren Insa Oguz, känd som Insa Lander, tvingar fram tre ord.

– Jag är sjuk…

Hon tappar rösten och försöker igen, men det hörs inte vad hon säger. Hon ger upp.

– Det är bättre om vi skickar meddelanden, skriver hon i chatten i appen Telegram.

Hon befinner sedan den 12 juni i ingenmansland, högt upp i bergen på gränsen mellan Ryssland och Georgien.

Georgien vill inte släppa in henne i landet. I Ryssland anklagas hon för att vara terrorist, och även om hon blivit lovad politisk asyl i både Litauen och Polen så står Georgien på sig. De kan inte släppa in en misstänkt terrorist i sitt land.

Foto: Insa Oguz

Det är trots att Georgiens och Rysslands relationer officiellt är stelfrusna sedan 2008 då Ryssland gick in med trupp i den de facto självstyrande regionen Sydossetien.

Georgiens inrikesministerium hävdar i ett pressmeddelande att Insa lämnat tvetydiga uppgifter om syftet med inresan i landet.

Den senaste veckan är den georgiska huvudstaden Tbilisis gator fyllda med demonstranter efter att EU har förklarat att Ukraina och Moldavien ska ges snabbspår till att få kandidatstatus till unionen, men inte Georgien.

Orsaken är att den nuvarande regeringen, ledd av partiet “Georgisk Dröm”, de senaste åren har tagit steg mot att bli alltmer auktoritärt. Under många år hyste EU förhoppningar i Georgiens utveckling, i hopp om att landet skulle bli Kaukasiens, och regionens, demokratiska vagga.

EU konstaterade att Georgien inte har gjort tillräckligt för att göra sig kvitt med oligarksystemet, där rika politiker och affärsmän fortsatt har täta kopplingar till Ryssland.

Insa Oguz dömdes i Ryssland 2021 för terrorbrott efter att hon granskat korruption bland politiker i Kabardino-Balkarien i norra Kaukasien. Dagarna innan hon kom till gränskontrollen flydde hon husarresten som dömts till, och det är efter det som hon försökte ta sig in till Georgien för att få asyl.

– Jag är ledsen, skriver Insa. Jag försöker att skriva till dig mellan migränattackerna. Jag kan inte titta in i något som är för ljust. Det gör ont.

En butik som säljer Tax Free-produkter låter henne befinna sig i foajén i väntan på att det kommer till stånd en lösning för henne.

– Jag sover antingen på golvet eller på en bänk. Det beror på vad som är bekvämast just då. Det finns inga sanitetslösningar här och jag har knappt tillgång till vare sig vatten eller mat. Mest äter jag kakor.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har den georgiska regeringen brottats mellan folkets stöd till Ukraina, och att flera högt uppsatta politiker har nära relationer till Ryssland. Inte minst grundaren av Georgisk dröm, Bidzina Ivanisjvili, vars förmögenhet är förvärvad i Ryssland och placerar honom på Forbes lista över världens rikaste människor.

Samtidigt har tiotusentals ryssar, till viss del på grund av liberala visumregler, valt att lämna Ryssland för Georgien – vilket är något som tagits emot med både skepticism och förhoppning. Kritiker från nationalistiskt håll menar att Georgien givit fri lejd åt att släppa in ryska spioner. Andra har välkomnat ryssarna som tillför kompetens inom tillväxtyrken.

Olga Borisova lägger upp på Twitter att hon nekas inträde i Georgien.

De senaste veckorna har flera ryska aktivister och journalister stoppats vid den georgiska gränsen. Insas fall är bland de mer extrema, men även Pussy Riot-aktivisten Olga Borisova nekades inträde i landet på flygplatsen i Tbilisi.

Det är trots att hon är bosatt i Tbilisi och att hennes pojkvän bor där.

På Twitter skrev hon att hon tvingades på ett flygplan till Istanbul och nekades inresa i Georgien.

Insa sitter hursomhelst kvar i den lilla Tax Free-butiken uppe i bergen. Hon skriver till Blankspot att hon tror att det kommer lösa sig inom kort.

– Jag helt enkelt känner att det kommer lösa sig. Det finns inget som tyder på det direkt, men jag känner det på mig.

Blankspot har försökt att nå Polens och Litauens ambassader i Georgien för en kommentar om hur de arbetar med Insa Oguz fall. Polen tackade nej till att kommentera, och Litauen har inte svarat.

Toppbild: Insa Oguz, privat foto