Nyheter om ,

RSF kräver att Ann Linde sätter stopp för trakasserierna av Blankspots reporter

Sedan Rasmus Canbäck började rapportera om den azerbajdzjanska regimen har han utsatts för en smutskastningskampanj av landets ambassadör. Nu markerar Reportrar Utan gränser och kräver att utrikesminister Ann Linde påminner landets Sverigeambassadör om att han bör respektera pressfriheten och den oberoende journalistiken.

– Rasmus Canbäcks fall är ett typiskt exempel på hur Ilham Aliyevs regim försöker påverka journalister och försvara pressfriheten i Europa, till och med i Sverige. Det räcker inte med att de försöker förinta all form av pluralism i Azerbajdzjan, utan landets myndigheter tvekar inte att trakassera kritiska röster även bortom gränserna, säger Jeanne Cavelier, ansvarig för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

Enligt en analys av RSF har Rasmus Canbäck nämnts i närmare 900 tweets bara under de tre första veckorna i september. Då har han ändå blockerat 150 konton sedan augusti. Under de tre första veckorna i september 2021 nämndes han i 113 tweets.

Till Blankspot säger Rasmus Canbäck att Reportrar utan gränsers markering är ett viktigt bevis på att något inte står rätt till.

– När jag stått relativt själv mot anklagelserna är det lätt att tro att det är mig det har varit fel på. Har jag varit fel ute? Markeringen blottar den azerbajdzjanska regimens gränslösa agerande mot den fria pressen, inte bara mot sina egna journalister – utan även mot den internationella pressen.

Attackerna i år tog fart på allvar efter att twittertroll och delar av den azerbajdzjanska diasporan i Sverige började attackera Rasmus Canbäck i maj 2022. Detta efter att han hos Blankspot publicerat en artikel om kopplingarna mellan en svenskfinansierad tankesmedja och regimen i Azerbajdzjan.

I en annan tweet från mitten av augusti skriver ambassadören till Rasmus Canbäck att ”jag antar att den rika armeniska lobbyn snart kommer att sparka dig från din position som anti-azerbajdzjansk propagandist för att du varit för ineffektiv i dina förtalsaktiviteter mot Azerbajdzjan efter din senaste lyxresa där Armenien stod för alla kostnader.” Han fortsatte med att fråga om ”de 102 artiklarna med anti-azerbajdzjanskt innehåll på Blankspot är en del av något slags kontrakt eller om de bara dykt upp som av en händelse?”

När RSF:s ordförande Erik Halkjaer i augusti försvarade Rasmus Canbäck på twitter och bad om att trakasserierna skulle upphöra attackerades även han av anonyma trollkonton som ifrågasatte RSF:s försvar av pressfrihet och oberoende journalistik. 

När RSF kontaktar Zaur Ahmadov svarar han med att anklaga Rasmus Canbäck för att ”trakassera honom och andra på twitter”. Han likställer journalistisk granskning med trakasserier.

Ambassadören säger också att ”Azerbajdzjans ambassad har svarat på några ärekränkande meddelanden mot Azerbajdzjan som journalisten publicerat på Blankspot […] som inte går ihop med de journalistiska principerna”. Ambassadören nekar till alla kopplingar till nättroll och säger att ”medlemmar av den azerbajdzjanska diasporan har rätt att svara på återkommande ärekränkningar”.

Reportrar utag gränser menar att trakasserierna av Rasmus Canbäck inte är en isolerad händelse. 

I Frankrike utsattes den azerbajdzjanska bloggaren Mahammad Mirzali för en våldsam knivattack i mars 2021. Han tar fortfarande emot dödshot för sina kritiska publiceringar om president Ilham Aliyev och hans familj.

Den azerbajdzjanska journalisten Sevinj Osmanqizi lever på flykt i USA sedan 2012 och har fortsatt ta emot dödshot även där. För närvarande är hon måltavla i en smutskastningskampanj på sociala medier, med stöd av den azerbajdzjanska regimen, under hashtagen #xainitani (ungefär: skvallra på förrädaren).

Rasmus Canbäck tror att landets representanter i framtiden snarare kommer att eskalera attackerna efter rapporten. 

– Jag har dessvärre lärt mig att regimen i Baku snarare eskalerar sina insatser än att titta inåt. För min personliga del räknar jag med ytterligare, och kanske allvarligare, trakasserier. Om jag lyfter blicken och tittar på vad som händer i Azerbajdzjan så är dock trakasserierna mot mig ovidkommande. Journalister som rapporterat om azerbajdzjanska militärens krigsbrott mot Armenien utsätts just nu för en hatkampanj i sociala medier och det lär inte förbättras.

Enligt Ann Linde har det varit en viktig prioritering för regeringen att bidra till fredliga lösningar i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabach. Sedan en resa i regionen 2021 har hon haft regelbunden kontakt med både Armeniens och Azerbajdzjans utrikesministrar.

I en kommentar till Blankspot säger hon att hon senast igår träffade hon Azerbajdzjans utrikesminister Jeyhun Bajramov i New York.

– Jag tog upp den senaste tidens eskalation och underströk vikten av att återgå till förhandlingar för att finna en fredlig och hållbar lösning på konflikten. Frågan om demokrati och mänskliga rättigheter, inklusive yttrande- och pressfrihet tas upp löpande i kontakterna mellan Sverige och Azerbajdzjan men även andra länder. Varje form av påtryckning mot oberoende journalister är förstås oacceptabel, säger utrikesminister Ann Linde.

Uppdatering: Artikeln uppdaterades med kommentar från utrikesminister Ann Linde 13.51.

Läs RSF:s rapport här.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.