En protestvåg med namnet ”glitterrevolutionen” sprider sig i Mexiko. Protestvågen som startades av ett hundratal kvinnliga demonstranter i Mexico City den 16:e augusti sprids nu över landet.
Av Anton Rosén 9 september, 2019
Namnet kommer efter att Jesús Orta Martinez, chef på ministeriet för offentlig säkerhet, fått rosa glitter slängt på sig av demonstranterna. Den utlösande faktorn var flera fall av våldtäkter i huvudstaden. Den 3:e augusti i stadsdelen Azcapotzalco påstås fyra poliser ha våldtagit en 17-årig flicka och bara några dagar senare ska en 16-årig flicka blivit våldtagen av en polis på ett museum i stadens kärna.
President Lopez-Obrador talade under sin presidentvalskampanj förra året om kvinnors utsatta roll i samhället men hans år vid makten har varit ett steg framåt och två steg bakåt för kvinnor. Landet är fortsatt ett av världens farligaste länder att växa upp i som kvinna.
För att förstå varför kvinnor i Mexiko demonstrerar mot våldet räcker det med att ta en titt på brottsstatistiken.
FN beräknar att fyra av 10 mexikanska kvinnor kommer utsättas för sexuellt våld under sin livstid och att det i snitt mördas nio kvinnor dagligen i landet. Minst 9 000 kvinnor har försvunnit spårlöst under de senaste åren. Enligt International Policy Digest har fler än 1 800 kvinnor mördats mellan januari och juli bara i år.
Siffrorna är förmodligen bara toppen på ett isberg menar Ramón Ramos, advokat och tidigare ställföreträdande minister för offentlig säkerhet i Mexico City. Enligt organisationen Mexicans United Against Crime rapporteras bara omkring 10 procent av brotten i Mexiko till polisen och endast 1 av 10 fall resulterar i fängelse. Många offer ser det därför som en fruktlös handling att rapportera ett brott.
Glitterrevolutionen är född ur en ilska mot vad många kvinnor ser som straffrihet för våldtäktsmän och mördare i landet. ”No nos cuidan, nos violan” eller ”De skyddar oss inte, de våldtar oss” har varit ett av slagorden under protesterna när en polisstation satts i brand och monument och buss stationer vandaliserats.
Demonstranterna protesterar också mot att presidenten dragit ner på statens offentliga utgifter vilket drabbar finansieringen av skyddade boenden för kvinnor. Ett system med statligt subventionerad förskola har också övergått i ett kupongsystem. För de familjer som befinner sig i en utsatt ekonomisk situation innebär förändringen i princip att kvinnorna får stanna hemma med barnen.
Men det finns också steg i positiv riktning för kvinnors säkerhet. Landets lagstiftande församling består av hälften kvinnor och nyligen beslutades det om en ändring i landets grundlag som ger polisen möjlighet att spärra in personer som anklagas för våld i hemmet en andra gång i väntan på rättegång. 2011 infördes även en lag som ger minst 25 års fängelse vid ”femicide”, mord med inslag av kvinnohat.
Under helgens protestmarsch var Elideth Yesenia Zamudio en av deltagarna. Hennes dotter kastades halvnaken ut från ett femvåningshus 2016. Gärningsmannen går fortfarande fri. ”Vi har rätt att leva utan rädsla” sa Zamudio till AP:s reporter ”Vi måste förändra vår attityd som samhälle. Dessa män är vana vid att vi är undergivna.”
Toppfoto: Mayita