Nyheter om

Rohingyer tvångsförflyttas till isolerad ö

Bangladeshs regering vill nu, mot flyktingarnas vilja, flytta delar av flyktinggruppen till en ö i Bengaliska bukten.

I dag fredagen den fjärde december så planeras de 1500 första flyktingarna att lämna hamnen för att resa till ön berättar en högt uppsatt källa inom marinen för nyhetsbyrån Reuters.

Bangladesh regering säger i sin tur att man gör detta för att minska överbefolkningen i flyktinglägren och för att utsikterna för att rohingyerna ska kunna återvända till Myanmar ser dystra ut.

Nyhetsbyrån Reuters har pratat med flertalet personer som menar att det inte handlar om en frivillig flytt. Det ska ha förekommit mutor, hot och vilseledning för att få folk att anmäla sig.

Mohammad Shamsud Douza, ansvarig för flyktingar i regeringen, menar att det hela sker frivilligt och att dem är glada att få åka dit.

Han förklarar också att regeringen har försäkrat sig om flyktingarnas kommande bekvämligheter vad gäller boende och livssituation.

De ö, Bhasan Char, som Bangladesh vill flytta flyktingar till är hårt ansatt av vädret och på flera sätt en farlig plats för de som tvingas dit, vilket är en anledning till motståndet.

En 18-årig kvinna vittnar om hur hon efter att ha fått reda på att hennes namn fanns med på listan över vilka som ska åka försöker att gömma sig i lägret.

Hon påpekar också orimligheten i att behöva fly ett folkmord för att sedan utsättas för det här.

– Varför ska vi nu behöva flytta till den riskabla ön? frågar hon sig.

Under torsdagen påbörjades bussandet till hamnen av 1000 flyktingar, under poliseskort.

En 31-årig man som pratat med Reuters, efter att ha transporterats i en av bussarna, berättar att han inte är där av fri vilja.

FN har uttalat att de endast delgivits ”begränsad information” om platsen och inte heller fått möjligheten att vara med i förberedelserna.

Man har sedan tidigare placerat 300 flyktingar på ön och människorättsorganisationer rapporterar om att människorna där hålls kvar mot sin vilja och lever under omänskliga villkor.