Den franska flygplanstillverkaren Airbus hjälper Internationella Röda Korset att rädda liv. Men hjälporganisationen får hård kritik för att samarbeta med ett företag som tillverkar stridsflygplanet Eurofighter. Ett vapensystem som har dödat tusentals civila i Yemen. Internationella Rödakorsfederationen, IFRC, har ingått ett kontroversiellt avtal med flygplanstillverkaren Airbus, som bland annat tillverkar stridsflygplanet Eurofighter, skriver den danska […]
Av Nils Resare 31 augusti, 2016
Den franska flygplanstillverkaren Airbus hjälper Internationella Röda Korset att rädda liv. Men hjälporganisationen får hård kritik för att samarbeta med ett företag som tillverkar stridsflygplanet Eurofighter. Ett vapensystem som har dödat tusentals civila i Yemen.
Internationella Rödakorsfederationen, IFRC, har ingått ett kontroversiellt avtal med flygplanstillverkaren Airbus, som bland annat tillverkar stridsflygplanet Eurofighter, skriver den danska tidningen Politiken.
Eurofighter utgör ryggraden i Saudiarabiens flygvapen och deltar i inbördeskriget i Yemen. De Saudiska luftangreppen uppskattas hittills ha dödat 2400 människor, varav 60 procent är civila.
Airbus har tidigare donerat flygplan och helikoptrar som har satts in vid humanitära katastrofer. Men nu har samarbetet fördjupas och krigsmaterieltillverkaren har ingått ett praktiskt samarbete med IFRC, skriver Politiken.
Bland annat har Airbus bidragit med specialtillverkade tält som gör det möjligt att genomföra akuta operationer i fält.
Enligt Shaun Hazeldine, innovationschef på IFRC, är partnerskapet med Airbus ett bra exempel på hur privata företag kan avhjälpa akuta humanitära behov i tider när anslagen till katastrofinsatser minskar.
Röda Korset anser inte att samarbetet med flygplanstillverkaren är konstigt. De har flera samarbeten med stora företag och det finns ingen direkt koppling till den del av Airbus som tillverkar vapen.
– De här arrangemangen räddar livet på hundratusentals barn, kvinnor och män som annars inte skulle ha kunnat räddas, säger Röda Korset till Politiken.
Även Svenska Röda korset har haft kontroversiella samarbeten med vapentillverkare. År 2014 avslöjade tidningen OmVärlden att den svenska vapentillverkaren Saab, som bland annat bygger Jas-flygplanen, hjälpte Röda Korset med katastrofarbetet i Filippinerna efter tyfonen Haiyan. Röda Korset tog då emot en vattenreningsutrustning och tält från Saab.
– Det fanns inga krav på motprestation och det var en gåva som det fanns behov av, sade Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström då.
Samarbetet fick hård kritik av andra svenska biståndsorganisationer. Rädda Barnen ansåg till exempel att samarbetet var “etiskt tveksamt” och att det krockade med deras grundfilosofi.