Nyheter om ,

Robotangrepp mot Eritreas huvudstad – risk för regionalt krig

Under lördagskvällen kom flera rapporter från boende i Asmara om att de ska ha hört ljudet av en större explosion. Att det var en robot från Tigray har nu bekräftats.

Nyheten kommer strax efter att Getachew Reda från TPLF:s ledning i ett tv-sänt tal sagt att gruppen nu kommer att angripa både andra regioner i Etiopien och mål inne i Eritrea som ett svar på att det etiopiska flygvapnet bombat mål i Tigray. 

– Vi ska utföra attacker för att stoppa militär aktivitet i Massawa och Asmara, sa Getachew Reda.

Källor uppger till Blankspot under lördagskvällen att roboten ska ha slagit ner utan att göra skador på vare sig byggnader eller människor. Flygplatsen i Asmara ligger nära stadskärnan.

Andra ännu obekräftade uppgifter pekar på att det ska röra sig om flera robotar.

– Vi hörde ljudet av flera explosioner, men det är svårt att säga varifrån ljudet kom, säger en person boende i centrala Asmara.

Igår kväll slog också en annan robot ner i staden Bahir Dar, regionshuvudstad i Amhararegionen. Enligt de etiopiska myndigheterna ska delar av flygplatsområdet ha skadats i attacken.

Enligt Tesfa News, en sajt som står det eritreanska informationsdepartementet nära, ska ett officiellt uttalande komma ikväll från Eritrea.  

FN och Afrikanska unionen (AU) har sedan tidigare uttryckt oro för att konflikten kan sprida sig till angränsande regioner. 

Hundratals människor har mist livet i striderna och FN varnar också för att miljoner kommer fly för sina liv när striderna nu intensifieras.

Stöd oss så kan vi fortsätta att publicera reportage. Du kan också skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.

Uppdatering: Söndagen den 15/11.

Under söndagen bekräftade Debretsion Gebremichael, ledare för Tigrayprovinsens styrande grupp TPLF (Tigreanska folkets befrielsefront), att man ligger bakom raketattacken mot Asmara.

Den eritreanska huvudstaden är ett legitimt mål eftersom Eritrea låter etiopiska regeringsstyrkor använda Asmars flygplatser, säger Debretsion Gebremichael i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Foto: Martin Schibbye (2017)

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.