Nyheter om

Reuters fotograf fortsatt häktad

Reuters fotograf Kumerra Gemechu, som bland annat filmat en dokumentär som Blankspot publicerade i våras är fortsatt häktad i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Kumerra Gemechu har arbetat som frilansfotograf för nyhetsbyrån Reuters i tio år och även haft uppdrag för SVT.

– Kumerra är en del av Reuters team i Etiopien och rapporterar från landet på ett rättvist, självständigt och opartiskt sätt, skriver nyhetsbyrån Reuters i ett uttalande efter gripandet.

Ännu har han inte åtalats för någonting men hålls nu häktad i huvudstaden i väntan på polisens utredning. Han greps i sitt hem under torsdagen i förra veckan.  

Se dokumentären som Kumerra Gemechu filmade i fjol och som Blankspot publicerat.

Under en kort hearing i en domstol på fredagen, där ingen advokat närvarade, beslutade en domare att fotografen ska hållas i förvar i 14 dagar för att polisen ska få tid till en utredning. Det uppger hans familj för nyhetsbyrån Reuters.

Enligt familjen ska även tv-fotografens arbetsutrustning i form av dator, telefon, extern hårddisk och andra dokument ha beslagtagits i samband med gripandet.

Under hösten har Kumerra Gemechu bevakat konflikten i Tigray i norra Etiopien, men enligt Reuters är det oklart om detta har någon koppling till hans gripande.

Den internationella kommittén för att skydda journalister CPJ fördömer gripandet och skriver i ett uttalande att detta är ”det senaste av en rad exempel på hur pressfriheten försvagas under premiärminister Abiy Ahmed efter en en kort förhoppning om reformer”.

Efter ett turbulent år av reformer av den nya premiärministern Abiy Ahmed och hans administration gick landet under 2018 från att vara ett av kontinentens största fängelser för journalister till att alla journalister var fria.

Dessutom hade 264 hemsidor avblockerats och exilmedier tilläts operera i landet.

För många av landets före detta fängslade journalister inleddes nu en ny era. Däribland den flerfaldigt belönade Woubshet Taye, bloggaren Befekadu Hailu och 90-årige Yacob Wolde-Mariam.

Om dem gjorde den nu fängslade fotografen en dokumentär där de fick resonera om deras egen och landets resa, från situationen under kejsaren Haile Selassie till dagens diskussioner om mediekunnighet, ”fake news” och nya fall av fängslade kollegor.

Frågan alla nu ställer sig är om nobelprisvinnaren Abiy Ahmed kommer att kunna upprätthålla balansen mellan nationell säkerhet och medborgerliga fri- och rättigheter. Eller om de fängslanden vi nu ser är tecken på en ny-gammal syn på fria medier.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.