Nyheter om

Resten av världens val hamnar i skuggan av det amerikanska

Det går inte att förneka att valet av en amerikansk president har en mycket stor politisk betydelse, men det finns även andra val att hålla koll på i veckan.

Seychellerna har Wavel Ramkalawan utropats till segrare vilket innbär att landet fått sin första president från ett oppositionsparti sedan ö-nationen tillkämpade sig självständigheten från England 1976. Ramkalawan som är präst vann med 54,9 procent av rösterna och kommer nu att prioritera att få fart på landets ekonomi som drabbats hårt av att inga turister längre kommer till ön på grund av pandemin. 

I Guinea har valkommissionen förklarat president Alpha Conde som segrare med 59 procent av rösterna i ett mycket omstridd val som sett både stängda gränser och avstängt internet. Dessutom har våldet i anslutning till valet hittills kostat ett tjugotal personer livet.

Det styrande regeringspartiet ”Georgisk dröm” vann parlamentsvalet i Georgien med 48,1 procent av rösterna, enligt landets valkommission. Men oppositionen motsätter sig resultatet och utesluter inte en bojkott av det nya parlamentet. Den största utmanaren Förenade nationella rörelsen (UNM) fick 27,1 procent. Men på grund av Georgiens komplexa vallagar kan det dröja fram till slutet av november innan landet får en ny regering.

I Elfenbenskusten ser president Alassane Ouattara ut att gå mot en tredje mandatperiod efter lördagens val i det västafrikanska landet. Motståndare till den 78-årige presidenten hade uppmanat till valbojkott och anklagat Ouattara för att bryta mot grundlagen. Våldsamheter inför valet har krävt minst 30 dödsoffer. 

Regeringspartiet RHDP varnade på söndagen oppositionsledare för att försöka destabilisera landet. Händelseutvecklingen ses som den största utmaningen hittills mot stabiliteten i landet efter det inbördeskrig som rasade i landet 2010–2011 och som krävde omkring 3 000 människors liv.

I Tanzania är knappt 30 miljoner människor röstberättigade och oppositionen uppger att det nyss genomförda presidentvalet präglas av ”utbredda oegentligheter”. 

President John Magulfi har utropats som segrare med mer än 84 procent av rösterna. Motkanditaten Tundu Lissu fick 13 procent av rösterna. Enligt landets valmyndighet röstade 15 miljoner medborgare. 

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.