Nyheter om

Regimkritisk azerbajdzjansk bloggare utsatt för nytt mordförsök i Frankrike

Den 12 juni greps två män misstänkta för att vara utsända för att döda Mahammad Mirzali, en frispråkig azerbajdzjansk videobloggare som lever som flykting i Frankrike.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar Utan Gränser uppger att fransk polis arresterade två misstänkta torpeder vid en motorvägsavfart öster om Nantes, där Mahammad Mirzali bor.

En var beväpnad med en pistol och båda hade Mirzalis adress som destination i sina GPS-enheter. En hade också ett foto av Mirzali i sin telefon.

– Polisen ringde igår och upplyste mig om att de arresterat två beväpnade personer som var på väg mot mig, säger Mahammad Mirzali till Blankspot. 

Efter det andra mordförsöket där han knivhöggs i centrala Nantes i mars 2021 tvingades han ligga en tid på sjukhus. Under attacken förlorade han tre liter blod. 10 dagar efter dådet fick han ett sms:  ”Det här den sista varningen. Vi kan döda dig utan några problem. Du har sett att vi inte är rädda för någon […]. Om du fortsätter att smäda våra systrar, så kommer vi döda dig med kula i huvudet från en krypskytts gevär.”

Kort därefter träffade Blankspot den azerbajdzjanska bloggaren som då berättade att han trots hoten och mordförsöken tänkte fortsätta sin nätaktivism.

Mahammad Mirzali har sedan dessa i genomsnitt tagit emot 2 000 hotfulla meddelanden om dagen, särskilt på YouTube. Oftast ett profilfoto med en Kalasjnikov åtföljd av några tydligt hotfulla ord som: “Jag är här.”

– Det är fjärde mordförsöket mot mig. Jag mår verkligen dåligt. Det är svårt att sätta ord på, säger han idag till Blankspot. 

Jeanne Cavelier, chef för Reportrar Utan Gränsers kontor för Östeuropa och Centralasien säger att detta mordförsök är ”lika skrämmande som de föregående” och att frågan nu måste upp på högsta politiska nivå i Frankrike. 

Azerbajdzjans president Aliyev, ökänd för sina angrepp på den fria pressen, har förnekat all inblandning i försöken att mörda Mirzali.