Nyheter om

Redaktionen tipsar

Här får du några tips från redaktionen om saker vi sett och hört som inspirerat oss.

Ava DuVernay dokumentär det 13:e tillägget är ett måste att se för att förstå mer av kriminaliseringen av afroamerikaner och ökningen av antalet intagna i USA:s fängelser. Finns att se på Netflix.

I solidaritet med Black Lives Matter rörelsen över hela världen gör CinemAfrica dokumentären “I Am Not Your Negro” av Raoul Peck (2016) tillgänglig för gratis visning under en period exklusivt för svensk publik.

Mobilkamerans betydelse för revolutioner är en nyttig påminnelse i tider då kritiken mot ny teknik ofta landar i de negativa effekterna. They Used Smartphone Cameras to Record Police Brutality—and Change History. Inom samma härad finns denna artikel om användandet av What´s App på den afrikanska kontinenten och hur till och med en fakeversion av tjänsten är mer populär än Facebook och Instagram.

Det finns många exempel på starka sätt där journalistiken gestaltat hur pandemin slagit och visar den förlust som det inneburit för människor och samhällen. En mässa i Peru som fyllde kyrkan med 5 000 porträtt av avlidna är ett sätt där man inom en samhällinstitution också gjort detta på ett berörande sätt.

När vi skrev om Facebooks nya valuta Libra förra sommaren fick vi massor av läsarrespons. Här en rapport om hur det gick med valutan ett år senare som är intressant.

En riktig favorit i redaktionen är podden The Horn som ges ut av the International Crisis Group.

Och klart att vi avslutar med att tipsa som podden “Här är Blankspot” där Brit och Martin pratar senaste nytt ifrån Blankspothorisonten. Finns där poddar finns.