Nyheter om

Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

Diane Rwigare inväntar nu en rättegång i huvudstaden Kigala för förräderi och valfusk. Den 37-åriga människorättsförsvararen säger till CNN att hon är mer övertygat än någonsin om vikten att göra sin röst hörd.

– Fängelset har inte krossat mina politiska drömmar eller ambitioner alls, sa hon kort efter sitt frisläppande. Tvärtom har det gjort mig än mer övertygad när jag ser alla som lever i rädsla.

Diane Rwigare flyttade hem från USA och utmanade den sittande presidenten Paul Kagame i presidentvalet 2017 – men kampanjen blev kortlivad. Valmyndigheten diskvalificerade henne som kandidat och hävdade att hon manipulerat underskrifterna som krävdes för att få ställa upp i valet.

Hon tillbakavisar det och menar att bevisen mot henne har manipulerats digitalt för att misskreditera henne och hennes rörelse.

Paul Kagame har styrt Rwanda med hård hand ända sedan en rebellarmé gjorde slut på folkmordet som begicks av radikala hutuer, uppviglade av den dåvarande hutu-regeringen.

Landets ekonomi har förbättrats sedan Kagame tillträdde presidentposten år 2000, men människorättsgrupper anklagar honom för att ha låtit fängsla och tortera politiska motståndare och för att ha tvingat många i exil.

Kagame som brukar vinna presidentvalen med över 90 procent av rösterna, genomförde nyligen en grundlagsreform som innebär att han kan sitta kvar på sin post fram till år 2034.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.