Nyheter om ,

Rapport från skönhetssalongen i Kabul

Blankspot har i flera artiklar skrivit om gruppen med unga kvinnor som flydde till Afghanistan för att inte giftas bort i Iran. Nu skriver de i ett brev till alla som stöttat dem att den skönhetssalong som de drömt om nu är i gång.

”Först av allt vill vi tacka alla som hjälpt oss i Kabul under denna tid. Tack vare er har vi en framtid. Tack vare er så kunde vi starta en skönhetssalong och arbetet där skänker oss hopp”, skriver väninnorna inledningsvis i brevet. 

I brevet som publicerats på Facebooksidan för stöd till gruppen skriver de också om hur de fick kontakt med den svenska volontären Elisabeth Rundqvist som startade en insamling i första hand till mat och kläder men senare också till en skönhetssalong så att gruppen kunde bli självförsörjande, något som Blankspot tidigare rapporterat om.

”Vi har nu haft öppet i två veckor och kunder har börjat hitta hit, vi har en del fasta kunder som kommer och blir sminkade och ompysslade. Men eftersom vi är nya i branchen och i området kommer det ta tid innan vi får fler kunder. Men vi är hoppfulla om att vi ska öka vår omsättning och kunna tjäna pengar. Snälla lämna oss bara inte nu, hjälp oss att säkra en bättre framtid. Vi kommer aldrig att glömma er” 

Elisabet Rundqvist som har koordinerat stödet till gruppen som flydde, berättade nyligen för Blankspot att det varit arbetsintensiva veckor. 

– Det har gått fort, massor av arbete har pågått parallellt. Från det invändiga iordningställandet av lokalen med inredningen med frisörstolar, massagestol och hårtvättsutrymmen till att fixa väggar, speglar, belysning. Allt för att få den nedgångna lokalen att kännas lyxig och inbjudande för kvinnor i Kabul att komma till och bli ompysslade. Make-up vid bröllop, naglar, hårklippning är några av tjänsterna som erbjuds.

I brevet berättar gruppen också flera detaljer om sina liv i Iran. Hur de på grund av fattigdomen tvingades arbete i en kakfabrik istället för att gå i skolan. Att det var ett hårt liv men att de också lärde känna varandra på fabriksgolvet. 

De skriver om att deras familjer pressades att ingå tvångsäktenskap med för dem okända män varav flera var krigsinvalider, ”vi bestämde oss då för att fly för att inte giftas bort”.

De kom fram till att de var tvungna att sticka även om det inte fanns några garantier för att flykten skulle lyckas. 

Ett av de mobilnummer vännerna hade fått tag i gick till en hjälporganisation i Kabul. Organisationen hade sedan flera år arbetet med kvinnors rättigheter i landet. I samarbete med lokala myndigheter och med FN:s organisation för migration IOM. 

Efter flykten möttes de upp föreståndaren som inte vill namnges och inte heller att hans organisation nämns vid namn i dagsläget, men han har berättat för Blankspot att de är en välgörenhetsorganisation vars volontärer jobbat både i landet och med flyktingar från Iran och Pakistan. Uppgifter som Blankspot även verifierat.

– När de ringde i desperation lovade jag att göra vad jag kunde för dem och kan jag också bidra till att bryta kedjan kring tvångsäktenskap så är det i linje med målen för vår organisation. Vi måste visa att de här ungdomarna har rättigheter, sa han till Blankspot tidigare i år. 

Idén är nu att köpa in solpaneler för att säkra tillgången till ström och även långsiktigt kunna bedriva verksamheten på ett miljömedvetet sätt.

Till andra tjejer som är i deras situation och riskerar att giftas bort, sa de nyligen till Blankspot att de ska försöka finna styrkan att förändra situationen. 

– De måste förstå att livet är deras att leva. De har själva rätten att bestämma över sina liv och inte vara rädda för att förändra det. Det vi gjorde hoppas vi kan inspirera andra.

Läs den första intervjun med gruppen här: Vännerna flydde till krigets Afghanistan – för att slippa giftas bort: ”Vi dör hellre av en bomb här än gifter oss”

Läs den uppföljande intervjun: ”Vännerna i Kabul: ”Vi är rädda men kan nu känna hopp”  och den senaste: ”Väninnorna som rymde öppnar skönhetssalong i Kabul: ”Vi vill själva bestämma över våra liv”.

Toppbild: UNAMA.

Bli prenumerant nu!

Läs köpvillkoren innan du beställer.