Nyheter om

Protester väntas i Egypten efter omstritt dödsfall

Under måndagen avled Islam al-Ostraly, en 26-årig butiksägare, på Um al-Masreyeen-sjukhuset i Giza, Egypten. Islam tros ha dött i sviterna av tortyr i polisens förvar. Efter dödsfallet startade protester vid den lokala polisstationen.

Enligt nyhetssajten Middle East Eye, arresterades Islam al-Ostraly av den lokala polisen under lördagen efter ett slagsmål mellan den 26-årige butiksägaren och en polis. 

Slagsmålet ska ha utlösts av att polisen ifråga bett Islam att ta ned sin butiks fönstermarkiser, eftersom de var olagliga, eller betala en muta för att behålla dem. Utöver detta ska polisen ha förolämpat honom och på så sätt provocerat fram slagsmålet som slutade i Islams arrest. 

Under måndagen fick Islams familj besked av polisen att han avlidit på grund av förhindrad blodtillförsel. Dock visade hans kropp tydliga tecken av tortyr, berättar en vän till familjen för MEE.

Familjen försökte därför att anmäla de tre poliser som arresterat Islam, men de ska ha stoppats från att besöka polisstationen och därmed inte kunnat lämna in sin anmälan.

Detta utlöste protester från invånare i stadsdelen.

Polisen i Giza beskriver Islam som en droglangare och bråkmakare för nyhetssajten Middle East Eye. Enligt dem var Islam och en annan man i slagsmål, vilket gjorde att polis kallades till platsen. När de kom fram till butiken ska Islam redan ha avlidit. 

Dödsfallet kan bli startskottet för flera nya protester i Egypten. 

Islam är en i raden av offer för polisbrutalitet i Egypten, där häktade personer systematiskt behandlas illa av polis och i vissa fall även torteras i arrest. Detta gäller framför allt människor som tillhör lägre samhällsklasser, enligt MEE. Egyptens inrikesdepartement tillåter inte någon form av tortyr men medger att det förekommit fall av misshandel i häkten.

Via sociala medier uppmanas människor att hålla flera regeringskritiska demonstrationer den 20 september, enligt källor till MEE kan denna händelse uppmuntra till deltagande. 

Bild av wusel007 föreställande en annan polisstation i Egypten än den som nämns i artikeln.