Nyheter om

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Den berömda oromo-musikern Haacaaluu Hundeessaa sköts igår ihjäl i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Han togs till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.  Polischefen i Addis Abeba, Geta Argaw, säger till statstelevisionen EBC att de redan gripit några misstänkta och att de genomför en teknisk undersökning av mordplatsen. 

Polischefen uppmanar också till lugn. 

Men mordet på Haacaaluu Hundeessaa har redan lett till protester i det politiskt instabila Etiopien. 

Haacaaluu Hundeessaa blev 36 år gammal och lämnar efter sig två döttrar Wobe (Garanti) och Milke (Chans).

Redan i grundskolan greps han för sitt politiska engagemang och spenderade fem år i fängelse och det var när han blev fri som han bestämde sig för att börja spela in musik.  

Nio av låtarna på hans första album skrevs i fängelset, men efter en spelning i Sudan greps han när han återvände till Etiopien och hölls fängslad i en vecka.

På grund av repressionen spelades hans andra album in i USA. Låtarna handlade om politik och orättvisor och var ofta motståndssånger mot situationen i hemstaden Ambo, politiken i landet och rasismen.

– Men efter [tiden i USA] valde jag att återvända hem till mitt folk. Jag är beredd att ta risker och göra uppoffringar. Flera gånger har man försökt att döda mig, berättade han i en intervju med Ethiopian Observer i augusti 2019. 

I intervjun får han också frågan om vad som är rättvisa för honom.

– Rättvisa och jämlikhet innebär att alla ska ha sina rättigheter, alla ska ha rätten att vara sig själva. Det gäller för kineser, för amerikaner och för oromo, svarade han då. 

Hans musik blev under åren som ledde fram till maktskiftet ett soundtrack för den unga rörelsen som krävde förändringar.

En proteströrelse som våren 2018 förde den nya premiärministern Abiy Ahmed till makten.

Premiärministern har också uttryckt sin sorg över förlusten av en “osannolik och skinande ung artist” samt uppmanat polismyndigheterna att göra allt för att gripa de skyldiga.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.