Nyheter om , ,

Pressen på Qatar ökar efter att brittisk HBTQI-aktivist frågats ut av polis

HBTQI-aktivisten Peter Tatchell blev utfrågad av polisen i Qatar efter att ha genomfört en enmansportest i landet. Nu ökar pressen på landet att säkerställa att alla som deltar i VM kommer att respekteras, oavsett sexuell läggning.

Den brittiska aktivisten Peter Tatchell meddelade under tisdagen att han var på plats i Qatars huvudstad Doha för att genomföra en protest mot landets HBTQI-lagar. 

Tatchell, som har varit involverad i HBTQI-rörelsen sedan år 1969, har tidigare både gripits och misshandlats till följd av sina aktioner.

Iklädd en t-shirt med hashtaggen #QatarAntiGay skrivet på bröstet, den pågående kampanjen hans organisation för, ställde sig britten utanför Dohas nationalmuseum och höll upp en skylt med texten “Qatar griper, fängslar och tvingar HBTQI-personer till konvertering”.

I en video säger Thatchell att Qatar har gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna i flera år, men att ingen har ställt de skyldiga till svars.

– Det är väldigt viktigt, inför det kommande världsmästerskapet, att Qatars kränkningar av de mänskliga rättigheterna förs fram på världsscenen, säger aktivisten.

Efter 35 minuter ska fem poliser ha anlänt till platsen där aktivisten var och skrivit ner hans uppgifter samt raderat allt material från protesten innan de bad Peter Tatchell att avlägsna sig. I en intervju med den lokala tidningen Doha News dementerar han ryktena om att han greps och säger istället att han blev “kvarhållen på plats” och utfrågad av polis.

En kollega till honom som var på plats för att dokumentera protesten sa även att polisen var trevlig och hade hämtat vatten till både honom och aktivisten innan de avlägsnade sig från platsen.

– Jag var väldigt, väldigt nervös, du vet, för att eventuellt bli fängslad och kanske till och med fysiskt misshandlad. Men poliserna gjorde inget av det, säger Tatchell till Doha News.

Trots det spreds uppgifterna om ett “gripande”, främst till följd av en video som aktivisten publicerades på sina sociala medier där niformerade poliser går fram och tar ett foto av honom. 

I undertexten skriver aktivisten att han hade gripits av polisen efter att ha “arrangerat den första HBTQI-protesten i den homofobiska Gulfstaten” som “FIFA belönade med det kommande världsmästerskapet, trots att HBTQI-personer fortfarande kan fängslas och avrättas i landet”.  

Han la även till till hashtaggen #FreePeter och #QatarAntiGay.

Efter Peter Tatchells protest började rykten florera om att aktivisten hade gripits, något som visade sig inte stämma.

Efter att rykten om ett gripande började florera valde Qatars regeringskommunikationskontor att uttala sig i vilket de sa att rapporteringen kring händelsen var ett sätt för att “provocera fram negativa gensvar”.

– Vi är oerhört besvikna över att se grundlösa anklagelser rapporteras fritt av media, utan fakta. Många organisationer kommer att använda ökad medieuppmärksamhet på Qatar inför FIFA World Cup Qatar 2022 för att marknadsföra sina egna profilfrågor. Vi är alltid öppna för dialog med enheter som vill diskutera viktiga ämnen, men att sprida falsk information med avsikten att provocera fram ett negativt gensvar är oansvarigt och oacceptabelt.

Landets emir Tamim bin Hamad Al Thani valde även att kommentera situationen under en tv-sändning där han sa att Qatar hade blivit utsatt för förtal.

– Sedan vi tilldelades äran att vara värd för VM har Qatar utsatts för en kampanj som ett värdland aldrig tidigare varit med om. Till en början ansåg vi till och med att en del kritik var positiv och användbar, men det stod snart klart för oss att kampanjen fortsätter och att den inkluderar fabricering av saker och dubbelmoral, säger han.

Under sin protest valde Tatchell att också rikta kritik mot det internationella fotbollsförbundet FIFA och anklagade organisationen för sportwashing. Även om förbundet har sagt att alla är välkomna under VM, och att exempelvis flaggor med regnbågsfärger kommer att tillåtas under turneringen, säger aktivisten att förbundet blundar för de verkliga problemen.

– Trots att FIFA har sagt att diskriminering inte kommer att tolereras så hade en qatarisk fotbollsspelare som kom ut som homosexuell sannolikt blivit gripen och fängslad snarare än att blivit uttagen till landslaget. Det är diskriminering och mot FIFA:s regler. Jag genomförde protesten för att belysa Qatars kränkningar av mänskliga rättigheter mot HBTQI-personer, kvinnor, migrantarbetare och liberala qatarier. Jag stöder deras modiga kamp mot tyranni, säger aktivisten.

Hans enmansprotest genomfördes bara en dag efter att människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) hade publicerat en rapport i vilket de påvisar bevis för att HBTQI-personer i Qatar ska ha gripits och misshandlat till följd av sina könsuttryck och sexuella läggningar.

Rapporten har blivit avfärdad av flera aktörer i Qatar, däribland en tjänsteman som säger att uppgifterna i den är “kategoriskt och otvetydigt falska”.

– Qatar tolererar inte diskriminering av någon, och våra policys och procedurer stöds av ett engagemang för mänskliga rättigheter för alla. Om Human Rights Watch hade kontaktat oss skulle vi ha kunnat motbevisa anklagelserna, säger tjänstemannen och tillade att HRW:s ovilja att kontakta landet “komprometterar deras självutnämnda åtagande att rapportera sanningen.”

Rapporten är bara den senaste i ledet av den ökade kritiken som har riktats mot landet sedan det blev tilldelat VM-värdskapet, något som har fått stöd av flera internationella aktörer och fotbollsspelare.

Bland annat har Danmarks landslag valt att dölja alla loggor på sina matchtröjor, designade av märket Hummel, så man varken kan se spelarnas namn eller vilka företag som sponsrar laget. 

Även det norska laget har tagit ställning när det under sin kvalmatch inför VM valde att bära tröjor med texten: ”HUMAN RIGHTS – on and off the pitch” under sin inmarsch samt under den efterföljande nationalsången.

Under förra månaden framkom det även att nio lagkaptener kommer att bära en regnbågsfärgad armbindel under den kommande fotbollssäsongen som tillhör kampanjen ”OneLove”. Kampanjen, som initierades av det holländska landslaget, är ett sätt för lagen att visa sitt stöd för en värld utan diskriminering.

Englands landskapten är en av nio som kommer att bära “One Love” bindeln under den kommande säsongen.

Även den australiska fotbollsspelare Josh Cavallo har under det senaste åren varit kritiska kring situationen i Qatar. I oktober år 2021 kom han ut som homosexuell, vilket gör honom till den första öppet homosexuella manliga fotbollsspelaren på elitnivå i världen.

– Jag vet, personligen, om jag åker dit så skulle jag vara skyddad eftersom jag är i allmänhetens ögon. Men det är inte mig själv som jag är orolig för. Det är de som skickar meddelanden till mig. Det är de människor som inte är i allmänhetens ögon som är rädda för att ens vara sig själva och gå på gatorna. Att vi är på väg till ett land [för att spela fotboll] som kriminaliserar människor som jag själv… Det är ganska oroande, säger han till CNN.

 Cavallos uttal fick VM-kommitténs VD Nasser al-Khater att uttala sig i vilket han sa att alla är välkomna och kan känna sig trygga i landet, ett påstående han vidhöll i en intervju med Sky News

Däremot tillade han att beslut kring regnbågsflaggor, samt spelarnas val att bära”One Love”-bindeln, är frågor som hanteras av FIFA.

– Allt vi ber om är att folk ska respektera kulturen. I slutet av dagen, så länge du inte gör något som skadar andra människor, om du inte förstör allmän egendom, så länge du beter dig på ett sätt som inte är skadligt, då är alla välkomna och du har inget att oroa dig för. Det här är en sportturnering som folk vill komma [till] och njuta av. Att förvandla det till en plattform för politiska uttalanden tror jag inte är rätt för sporten, säger han.

I veckan valde också det australienska fotbollslaget att publicera en video i vilket 16 spelare kritiserar Qatar för hanteringen av landets migrantarbetare samt de lagar som hindrar HGBTI-personer från “att öppet få älska den person de väljer”.

Flera av spelarna har sedan tidigare uttryckt sina individuella åsikter om människorättsfrågor i emiraten men videon är det första kollektiva uttalande som har gjorts av laget.

– De här migrantarbetarna som har lidit är inte bara siffror. Liksom migranterna som har format vårt land och vår fotboll, har de samma mod och beslutsamhet om att bygga ett bättre liv. Det är inte lätt att ta itu med dessa frågor. Och vi har inte alla svar. Vi står tillsammans med Fifpro, Building and Wood Workers International och International Trade Union Confederation och försöker införliva reformer och etablera ett bestående arv i Qatar, säger spelarna och menar att det inkluderar upprättandet av ett resurscentrum för migrantarbetarna, effektiva åtgärder för dem som har nekats sina rättigheter samt avkriminalisering av samkönade relationer.

Under fredagen svarade VM-kommittén i Qatar på landslagets kritik i vilket de berömde fotbollsspelarna för att stå upp för de mänskliga rättigheterna, men kommenterade inte frågan om just samkönade relationer.

– Vi har åtagit oss alla ansträngningar för att säkerställa att detta världsmästerskap har haft en omvälvande inverkan på att förbättra livet, särskilt för dem som är involverade i att bygga de tävlings- och icke-tävlingsplatser vi är ansvariga för. Att skydda hälsan, säkerheten, och värdigheten för varje arbetare som bidrar till detta VM är vår prioritet. Inget land är perfekt. Det här VM har bidragit till ett arv av framsteg, bättre utförande och förbättrade liv – och det är ett arv som kommer att leva länge efter att den sista bollen har sparkats, säger de.

Även Fifas president Gianni Infantino bemöter kritiken mot Qatar under en konferens i Saudiarabien och sa att de gjort stora förändringar och att han hoppas att det kommande världsmästerskapet kommer att förändra bilden av landet.

– [VM är] en möjlighet för Qatar och hela regionen att visa sig i ett annat ljus, på ett annat sätt, för resten av världen så att alla en gång för alla får bort en del av de fördomar som tyvärr fortfarande existerar, säger han.