Podcaster om , ,

Poddtips: Pandemins effekter på resande och barnafödande

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Brit Stakston kom iväg till Österrike och berättar om att den nödvändiga resan och gav insikter om det fundamentala behovet av att resa och möta andra. Vi får en skyddsmaskskola och pratar om kultursektorn som kommit igång i Österrike. Båda frågorna högaktuella även i den svenska debatten. Dessutom berättar Brit om hur vissa av åtgärderna under pandemin och i samband med lockdownen nu konstaterats vara olagliga.

Martin Schibbye lyfter fram annat som nu blir tydligt i pandemins spår och nämner bland annat hur spädbarnsdödligheten ökar i Nepal. Saker som man i många länder arbetat med i åratal tar nu kliv bakåt i utvecklingen. Forskare vid Uppsala universitet har nu kunnat visa att det skett en halvering av antalet kvinnor som förlöser på sjukhus.

Vi följer också upp dammprojektet i Etiopien och Martin berättar om hur planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 och frågan är om det kommer att hända igen?

Länkar i avsnittet:

Konsten att resa i en pandemi

Nedstängningen strider mot lagen

Topp 5 bästa maskerna – för dig och andra

Forskare: Kraftigt ökad spädbarnsdöd till följd av Nepals “lock-down”

Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 – kommer det hända igen?

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.