Podcaster om

Poddtips: En musikers död

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Martin inleder med att berätta om mordet på en av Etiopiens stora stjärnor. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien och mordet befaras leda till protester och oroligheter i det politiskt instabila Etiopien. Följ vår fortsatta rapportering därifrån i nyhetsformatet eller följ vår Facebookgrupp “Uppdrag Etiopien och Eritrea”.


Brit följer upp sin kritik mot att Anders Tegnell tackade ja till att sommarprata och reflekterar kort över hans och två andra sommarpratares olika perspektiv- Dessa ger en föraning om demokratins kommande utmaningar och möjligheter. Sommarpratarna som vävs samman är Greta Thunbergs, Anders Tegnells och Ulf Lundells.

Vi delar med oss av ett roligt korrektur misstag – jättedammen i Etiopien som blev en jättedam. Martin ger oss en inblick i Afrikas största dammbygge där planen är att tappa en tiondel av Nilens vatten och den stora stridsfrågan är vad som sker om det framöver blir längre perioder av torka?

Brit ger perspektiv på hur olika coronarestriktionerna ser ut och att begreppet det “nya normala” verkligen är olika när Österrike låter sexarbeterna börja jobba igen och planera för utomhusevenemang för 10 000 personer. Vi nämner också kort den spännande studien från Europas hotspot för coronastarten, Ischgl, där man testat 1500 invånare och 42% är har antikroppar och forskarna menar att 85% hade sjukdomen utan att veta om det.

De avslutar podden med att puffa för sommarens långläsning, den första av många artiklar om den omstridda svenska strategin i avskaffandet av slavhandeln. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slaveriet, 14 år efter Storbritannien och de andra kolonialmakterna. Inför avskaffandet debatterades Sveriges roll i Riksdagens olika kamrar. En debatt som säger mycket också om den tid som kallas vår och Martin berättar varför.

Avsnittets länktips:

Protester efter musiker mördats i Etiopien
Har alla gett upp om politiken?
Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet
Poddcasten The Horn
Nedstängda bordeller öppnas efter lockdown
Sveriges omstridda strategi i avskaffandet av slavhandeln