Blankspot om ,

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Vi inleder med veckans musiktips från redaktionen. Det kongolesiska bandet Fulu Miziki som ständigt letar efter nya ljud och scenkläder.

Martin uppdaterar oss också om senaste nytt om mordet på Haacaaluu Hundeessaas och Etiopien. Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien och precis när vi spelade in podden kom nyheterna om att man arresterat två personer för mordet.

Det val som skjutits upp i Etiopien är ett av många efterlängtade val som inte kunnat genomföras under pandemin.

Vi går igenom några fler exempel på hur val påverkats bland annat i Storbritannien och Kroatien. Dessutom pratar vi kort om situationen i Serbien. Där har de senaste veckorna reaktionerna varit starka mot att återigen inför starka restriktioner efter att man öppnat upp för att genomföra ett val. Protesterna beror bland annat också på hur det nu visar sig att man mörkat redovisningen av antalet smittade.

Det nya normala blir ju framöver, utan ett vaccin i sikte, att försöka genomföra val trots pandemin. Fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna samt testa och smittspåra. Brit har följt utvecklingen i ett förbundsland i Österrike där en klusterspridning från en frikyrka orsakade nedstängning av skolor och daghem samt återinförande av maskplikt.

Martin ger oss del 2 i sin trilogi om den svenska slavhandeln och avslutar med att berätta om nyheterna om att Dawit Isaak bekräftats vara vid liv vilket också bekräftats av Betlehem Isaak i hennes sommarprat.

Länkar tillhörande poddavsnittet:

Om Fulu Miziki – Skräpmusik av högsta kvalitet

Hur påverkas demokratin i det nya normala?

Valseger för det konservativa regeringspartiet i Kroatien

Så gick det till när Sverige kastade sig in i slavhandeln

Sveriges omstridda strategi – i avskaffandet av slavhandeln

Leif Öbrink: Dawit Isaak lever

Betlehem Isaak säker: Pappa lever

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.