Podcaster om ,

Poddtips: Den här statyn borde resas i sommar

Martin Schibbye och Brit Stakston pratar om veckan som gått och laddar för midsommar.

Veckans podd inleds med att Brit kritiserar att Tegnell sommarpratar och att äldre inte får ta emot besök på vårdhem.

De resonerar också om hur Blacklivesmatterrörelsen sprider sig över världen och tar upp exempel på händelser i andra länder som får förnyad uppmärksamhet nu. Fokuset på strukturell rasism och brott mot mänskliga rättigheter i USA genom #blacklivesmatter hjälper till att lyfta upp olika nationella händelser. Rasismen mot svarta finns över hela världen och den upplevda revolutionen nu kan troligen leda till en motsvarande bestående förändring som metoo till delar åstadkommit.

Martin har funderat över svenska statyer som kan bli problematiska och landar i vilka statyer som borde resas.

Brit tycker det är orimligt att den svenska black lives matter-rörelsen över en vecka mest kretsat runt Bards välplanerade trollning och det efterföljande debaclet efter hans twittrande.

Podden avslutas med att Brit och Martin efterlyser deltagare till såväl ett redaktionsråd som deltagare till vår demokratipodd.

I samband med Blankspots 5-årsfirande bjuder vi in intresserade att medverka i ett redaktionsråd för att utvärdera och blicka framåt.

Till vår demokratiutställning efterlyser vi nya unga röster som engagerat sig i Black lives matter-demonstrationer nyligen.

Är du intresserad? Mejla brit@stakston.se

Glad midsommar från redaktionen!

Mer läsning från oss på teman som nämns i podden:

Om revolutioner: Reflektion som ger utrymme för revolution

Om statyer: Vi behöver resa fler statyer

Om synen på ålderdomen i Sverige: Hög tid att uppvärdera ålderdomen

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.