Pandemin vs demokratin

Blankspot har undersökt situationen i över 50 länder och bjuder genom vår löpande rapportering och vårt utställningskoncept in till diskussion om läget i världen.

Många stater har använt pandemin som ursäkt för att inskränka demokratin och de mänskliga rättigheterna. Blankspot bevakar demokratirörelser runt om i världen och våra reportage kommer också presenteras i ett utställningskoncept som vänder sig till gymnasiet och allmänheten. Syftet är att visa exempel på hur olika demokratiaktörer runt om i världen och i Sverige agerar och hur de påverkats av pandemin.

Våra samarbetspartners är bibliotek, kulturhus och gymnasieskolor runt om i Sverige som förutom att uppmärksamma utställningskonceptet kommer kunna dela ut ett gratis magasin från oss med samma tema. Magasinet börjar distribueras under hösten 2021. Skolor får också en tillhörande lärarhandledning.

Till demokratibevakningen finns också podden ”Backa demokratin”. I den vill vi fånga upp allmänhetens och elevers reflektioner kring hur man ser på demokratins utveckling. Anmäl intresse för att delta i podden: backademokratin@blankspot.se

Turné 2021


Örebro stadsbibliotek
Göteborg stadsbibliotek
Piteå stadsbibliotek
Bollnäs bibliotek 
Vellinge bibliotek
Vallentuna kulturhus
Falun stadsbibliotek
Västerås stadsbibliotek
Växjö stadsbibliotek
Lerum bibliotek 

Turnén fortsätter i höst! Listan fylls på allteftersom.

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!

Vill du ha vårt demokratiprojekt till din skola, ditt bibliotek eller kulturhus?

2021 firar den svenska demokratin 100 år och vårt utställningskoncept passar utmärkt att ha som en del av ett tema om demokrati. På grund av pandemin så har vi, som många andra, behövt ställa om från en fysiskt turnerande utställning till en istället helt digital. Vecka 16 har det digitala utställningsrummet premiär www.blankspot.se/demokrati.

Blankspot vill med den här satsningen lyfta fram exempel på olika demokratiaktörer. Jorden runt har mänskliga rättigheter och den politiska processen satts på undantag i kampen mot pandemin och vi tittar bland annat närmare på vad det finns att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen. Vi är också intresserade av att undersöka om hur demokratin har påverkats runt om i Sverige.

I kombination med utställningen erbjuder vi, på valfri digital plattform, en föreläsning live och efterföljande frågestund för att interagera med Blankspot. De två från oss som arbetar mest med detta är mediestrategen Brit Stakston och journalisten Martin Schibbye som båda brinner för det fria ordet och demokratifrågor. Vi är gärna med och för ett panelsamtal tillsammans med lokala aktörer på ämnet: hur har demokratin påverkats under pandemin på just din ort?

Som komplement till den digitala utställningen och föreläsningen finns det finns möjlighet att få 12 stycken A1-affischer med demokratiaktivister från olika länder. Kan till exempel nålas upp på utställningsskärmar eller fästas på väggar. Anmäl intresse genom att mejla: lin@blankspot.se.

Utställningen genomförs med hjälp av stöd från Postkodstiftelsen och pågår under 2021. Målet är 20 genomförda utställningar runt om i Sverige och att elever från minst 40 skolor ska ha tagit del av projektet.

Det senaste om pandemin och demokratin

Blankspot

Live: Pandemin vs demokratin

Demokrati

EU stoppar valobservatörer till Etiopien

Demokrati

Somalias president ändrar sig efter protesterna – kommer inte förlänga sitt mandat

Coronavirus

Covidkrisen i Indien kan inom kort påverka hela världen: ”Ge oss så mycket vaccin och syrgastuber som möjligt”

Coronavirus

Nytt vaccin väcker hopp om en framtid utan malaria

Coronavirus

Flera tyska skådespelare ångrar ”ironisk” videokampanj mot pandemin

Coronavirus

Pandemin stoppade inte arbetet för Liberias kvinnor

Coronavirus

Flyktingar i kläm när Latinamerikas gränser stängdes

Colombia

Nedstängningen – ett hot mot freden i våldets Colombia

Demokrati

Gästkrönika: ”Det som sker i Myanmar kommer att påverka dig – oavsett var du befinner dig i världen”

Demokrati

Tchads president skjuten dagen efter att ha vunnit valet – nu tar sonen över i strid med konstitutionen

Coronavirus

Indisk smittspårningsapp – spårar mer än smittan

2021 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm