Utställningen pandemin vs demokratin

Jorden runt har mänskliga rättigheter pressats undan i kampen mot viruset. Folkhälsan har varit viktigare än allt annat. Men hur kommer det att påverka demokratin långsiktigt?

I vår utställning möter du människor världen över, som trots pandemin lyckats driva sin kamp vidare. 

Vi hoppas att det väcker tankar om dina egna demokratiska rättigheter och hur de används varje dag.

Vi hoppas att affischutställningen och övrigt studiematerial kan bidra till reflektioner över hur våra demokratiska rättigheter här i Sverige också har påverkats under pandemin. Många av de demokratiska rättigheter som det är lätt att ta för givna har till olika delar satts på undantag under pandemin. Vi tror att de globala erfarenheterna i relation till de egna under samma period är en utmärkt startpunkt för att väcka insikt och engagemang för demokratifrågor.

Människor världen över har trots pandemin lyckats driva sin kamp. Vi hoppas vår utställning med exempel på detta väcker tankar om dina egna demokratiska rättigheter och hur de används varje dag.

Utställningsmaterial:

Utställningssajten

Affischer för nerladdning

Demokratiseringen som kom av sig – om Etiopien

Studiematerial till utställningen

Lärarhandledningen till utställningen

Till pandemin vs demokratin finns också möjligheten att boka in föreläsningar med Blankspot. Anmäl intresse genom att mejla: max@blankspot.se.

Sätt upp utställningen

2021 firar den svenska demokratin 100 år och vårt utställningskoncept passar utmärkt att ha som en del av ett tema om demokrati. På grund av pandemin så har vi, som många andra, behövt ställa om från en fysiskt turnerande utställning till en i huvudsak digital utställning och du hittar det digitala utställningsrummet här.

Alla som är intresserade kan använda sig av det digitala utställningsmaterialet och även kombinera det med en fysisk utställning genom att trycka affischerna.

Samtidigt samarbetar vi med ett antal pilotsamarbetspartners såsom bibliotek, kulturhus och gymnasieskolor runt om i Sverige och här söker vi ytterligare fem deltagande aktörer. Scrolla ner till anmälningsknappen nedan om intresse finns.

I kombination med utställningen erbjuds deltagande aktörer tillgång till en digital föreläsning och efterföljande frågestund för att interagera med Blankspot. De två från oss som arbetar mest med detta är mediestrategen Brit Stakston och journalisten Martin Schibbye som båda brinner för det fria ordet och demokratifrågor. De är gärna med och för ett panelsamtal tillsammans med lokala aktörer på ämnet: hur har demokratin påverkats under pandemin på just din ort?

Som komplement till den digitala utställningen och föreläsningen får våra utvalda samarbetspartners de A1-affischer som ingår i utställningen. Men affischerna finns också digitalt och vid behov förser vi er gärna med tryckfärdiga filunderlag om ni önskar trycka dem själva.

Utställningen genomförs med hjälp av stöd från Postkodstiftelsen och pågår under 2021.

Det senaste om pandemin och demokratin

Demokrati

Snabbguide till valet i Senegal

Demokrati

Snabbguide till valet i Kongo-Brazzaville

Demokrati

Snabbguide till valet i Grenada

Demokrati

Expert om valet i Libanon: ”Det kommer ta minst 20 år att vända utvecklingen”

Colombia

Snabbguide till valet i Colombia

Demokrati

Sverige fortsätter att leverera åsiktsregistrerade kurder till Turkiet

Albanien

Snabbguide till valet i Albanien

Azerbajdzjan

Think-tank with close ties to the dictatorship of Azerbaijan acted as advisers to MFA of Sweden

Azerbajdzjan

Institut med nära band till diktaturen Azerbajdzjan agerade rådgivare till Ann Linde

Demokrati

Snabbguide till valet i Libanon

Demokrati

Ukrainas folkrörelser – en cocktail av Molotov och motstånd

Azerbajdzjan

Svante Cornell’s dealings in Azerbaijan despite funding from MFA of Sweden

2022 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm