Pandemin vs demokratin

Blankspot har undersökt situationen i över 50 länder och bjuder genom vår löpande rapportering och vårt utställningskoncept in till diskussion om läget i världen.

Många stater har använt pandemin som ursäkt för att inskränka demokratin och de mänskliga rättigheterna. Blankspot bevakar demokratirörelser runt om i världen och våra reportage kommer också presenteras i ett utställningskoncept som vänder sig till gymnasiet och allmänheten. Syftet är att visa exempel på hur olika demokratiaktörer runt om i världen och i Sverige agerar och hur de påverkats av pandemin.

Våra samarbetspartners är bibliotek, kulturhus och gymnasieskolor runt om i Sverige som förutom att uppmärksamma utställningskonceptet kommer kunna dela ut ett gratis magasin från oss med samma tema. Magasinet börjar distribueras under hösten 2021. Skolor får också en tillhörande lärarhandledning.

Till demokratibevakningen finns också podden ”Backa demokratin”. I den vill vi fånga upp allmänhetens och elevers reflektioner kring hur man ser på demokratins utveckling. Anmäl intresse för att delta i podden: backademokratin@blankspot.se

Turné 2021

Göteborg
Piteå
Bollnäs
Vellinge
Vallentuna
Lerum
Örebro
Västerås
Falun
Växjö
Leksand
Malmö
Visby

Turnén fortsätter i höst! Listan fylls på allteftersom.

Vill du veta mer? Hör av dig till oss!

Vill du ha vårt demokratiprojekt till din skola, ditt bibliotek eller kulturhus?

2021 firar den svenska demokratin 100 år och vårt utställningskoncept passar utmärkt att ha som en del av ett tema om demokrati. På grund av pandemin så har vi, som många andra, behövt ställa om från en fysiskt turnerande utställning till en istället helt digital. Det digitala utställningsrummet hittar du här: www.blankspot.se/demokrati.

Blankspot vill med den här satsningen lyfta fram exempel på olika demokratiaktörer. Jorden runt har mänskliga rättigheter och den politiska processen satts på undantag i kampen mot pandemin och vi tittar bland annat närmare på vad det finns att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen. Vi är också intresserade av att undersöka om hur demokratin har påverkats runt om i Sverige.

I kombination med utställningen erbjuder vi, på valfri digital plattform, en föreläsning live och efterföljande frågestund för att interagera med Blankspot. De två från oss som arbetar mest med detta är mediestrategen Brit Stakston och journalisten Martin Schibbye som båda brinner för det fria ordet och demokratifrågor. Vi är gärna med och för ett panelsamtal tillsammans med lokala aktörer på ämnet: hur har demokratin påverkats under pandemin på just din ort?

Som komplement till den digitala utställningen och föreläsningen finns det finns möjlighet att få 20 stycken A1-affischer. Dessa kan till exempel nålas upp på utställningsskärmar eller fästas på väggar. 

Anmäl intresse genom att mejla: lin@blankspot.se.

Utställningen genomförs med hjälp av stöd från Postkodstiftelsen och pågår under 2021. Målet är att minst 20 orter runt om i Sverige uppmärksammat utställningen och att elever från minst 40 skolor ska ha tagit del av projektet.

Det senaste om pandemin och demokratin

Österrike

Europa öppnar upp för den som är vaccinerad – samtidigt som kraven på vaccin väcker protester

Coronavirus

Nätjättarna pressas att ta krafttag mot konspirationsteorier kring vaccinet

Demokrati

Kenyansk aktivist kan bli dömd till fängelse i Qatar

Demokrati

Kan byggfackens kamp inför fotbolls-VM i Qatar leda till att landet tillåter fackföreningar?

Coronavirus

Poddtips: Vad har vi lärt oss av pandemin?

Demokrati

Medborgarjournalist som filmade George Floyds död prisas av Pulitzerjuryn

Demokrati

HBTQ-aktivister i Kazakstan om en vardag där mänskliga rättigheter ses som hot

Demokrati

Bland minnen och drömmar om förening och förnyelse skapas Rwandas digitala mål

Demokrati

Efter militärkuppen: Mali utesluts ur det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas

Coronavirus

Kommunikatörerna skjuter samhällsinfo om vaccin i sank

Demokrati

Snabbguide till de tre nästkommande valen i världen

Coronavirus

”Den förlorade generationen” slår tillbaka – samtal om pandemins effekter

2021 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm