Nyheter om ,

Pakistan driver ut afghanska flyktingar

Den pakistanska regeringen har gett afghanska flyktingar som uppehåller sig i landet en månad på sig att lämna Pakistan. Men den korta tidsfristen och det osäkra säkerhetsläget i Afghanistan försvårar återvändandet.

Under de senaste decennierna har miljontals afghaner flytt över gränsen till Pakistan för att undkomma konflikterna i hemlandet. Nu hävdar den pakistanska regeringen att landets ekonomi inte längre tillåter Pakistan att ta hand om flyktingarna.

Det är inte första gången som regeringen kommer med utspel om att deportera afghaner, men hittills har det allt sämre säkerhetsläget i Afghanistan hindrat många flyktingar från att återvända. Förutom hotet från talibanerna har terrorgruppen IS ökat sin närvaro i landet och har sedan 2014 dödat hundratals afghaner i attacker.

Återvändandet försvåras också av att många av flyktingarna vuxit upp i Pakistan eller spenderat större delen av sina liv där, vilket gör det svårt att etablera sig i Afghanistan.

Beslutet kommer som en överraskning för UNHCR som arbetar med ett repatrieringsprogram som ska underlätta för afghaner, varav de flesta bott i Pakistan sedan Sovjets invasion 1979, att återvända till hemlandet.

I nuläget uppehåller upp till 2,7 miljoner afghaner sig i Pakistan. Enligt en tjänsteman från det afghanska konsulatet i Peshawar i norra Pakistan förväntar sig ingen att samtliga afghaner kommer hinna återvända innan månadsskiftet, men utspelet är tänkt att sätta igång en rörelse där alla afghanska flyktingar i slutändan ska lämna landet. 

Den afghanska regeringen har vid upprepade tillfällen lovat att ge de återvändande land och ekonomisk bistånd för att underlätta återetablering i Afghanistan, men enligt flyktingarna har detta i många fall inte hållits. 

– Endast om alla sidor håller sina löften kommer afghanska flyktingar kunna återvända till sitt hemland. Annars tror jag inte det möjligt för oss att återvända, säger Jamil Khan Azizi, afghansk flykting bosatt i Pakistan, till det tyska mediebolaget Deutsche Welle.

Foto: Hashoo Foundation.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.