
Analys om Österrike, Coronavirus
Österrike: Den andra vågen är här
Antalet coronasmittade per dag når nästan samma nivåer som i mars när landet var stängt. Nyligen har ett trafikljussystem introducerats för att åskådliggöra smittoläget i varje region – men det har redan fått kritik för att förvirra mer än vägleda.
Av Brit Stakston 15 september, 2020
Trafikljusets skala går i fyra steg. Från grönt som betyder liten risk till rött som innebär väldigt hög risk för smitta. Det är tänkt att medvetandegöra för boende i olika regionerna hur smittoläget är i deras distrikt.
Det är ett verktyg som arbetats fram de senaste månader av en ”trafikljuskommission” bestående av 19 personer som representerar regeringen, förbundsländerna och hälsoexpertis och som ska fungera rådgivande till regeringen.
Österrikarna har fått hör allt om detta system de senaste veckorna. Och i dag kunde så konceptet testas när nio regioner, inklusive huvudstaden Wien, på grund av ett ökat antal smittade förflyttade sig från gult läge till orange.

Färgbytet signalerar att det finns en hög risk för smitta och ska öka allas medvetenhet.
Parallellt har andra regioner förflyttat sig från grönt till gult varningsläge. Det orange stadiet innebär att smittspridningen inte enbart sker i kluster utan sker bredare och mer okontrollerat.
Men vilka åtgärder som varje färg innebär är otydligt och har stött på mycket kritik i landet.
På grund av den förvirring som råder har förbundskanslern Sebastian Kurz idag slagit fast att trafikljuset endast ska syfta till att varna och öka invånares medvetenhet. De specifika restriktionerna avgörs av regeringen eller respektive förbundslän där smittan ökar.
Österrikarna som hört om detta system hela sommaren är dock frågande över vitsen med trafikljusen om de inte förknippas med åtgärder.
Och att det är förvirrande är begripligt, på hemsidan där konceptet presenteras står det ännu tydligt att varje färg är förknippat med försiktighetsåtgärder som ska hjälpa invånarna.
I hela landet utökades också kraven på munskydd i måndags efter ett par dagars ökat antal smittade. Från att munskydd enbart har krävts i tåg och lokaltrafik, taxi, apotek och mataffärer gäller nu obligatoriskt munskydd i alla butiker oavsett storlek samt offentliga rum såsom skolor och statliga myndigheter.
Det innebär att till exempel restaurangpersonal återigen behöver bära mask och restauranger samt andra kvällslokaler stängs redan vid midnatt. Munskydd krävs även på bibliotek, museer och utställningslokaler. Skyddet av vårdinrättningar och sjukhus har också förstärkts med fler tester inom vården, hälso- och utbildningssektorn. Dessutom måste man uppge kontaktuppgifter för eventuell smittspårning.
Nya restriktioner har aviserats måndagen den 20 september.
Det spekuleras bland allmänheten och media om utvecklingen kan leda till ny “lockdown” när trafikljussystemet växlar till rött, men regeringen har hittills avfärdat detta. De talar hellre om förstärkta säkerhetskoncept med åtgärder såsom utökad munskyddsplikt, stängda skolor, smittspårning och testning. Just frågan om klusteranalyser och snabbhet vid tester anges som viktiga nyckelmetoder.
Faktum är dock att hälsoministern Rudolf Anschober har lämnat in en reviderad version av coronaregleringarna till parlamentet för att få några förändringar godkända. Dessa berör bland annat trafikljuskonceptet och ett eventuellt omfattande utegångsförbud.
Men oppositionen är kritiska och vill ha längre tid för att se över förändringar men regeringen har gett en fyra dagar lång tidsfrist med hänvisning till smittoläget.
Den ökade smittspridningen har hittills upptäckts bland annat på skolor men har sitt ursprung i hemmiljön. De österrikiska skolorna öppnade för en vecka sedan och i Wien har redan 70 elever försatts i karantän. De har inte smittats i skolan utan i privata sammanhang inom familjen, men om en elev är smittad sätts hela klassen i karantän för att förhindra klusterspridning. En viss spridning börjar märkas på arbetsplatser samt i samband med besök på barer eller restauranger. Ett uppmärksammat fall rör en person som besökte en nattklubb och smittade 70 personer.
När någon konstaterats smittad i ens näromgivning eller genom kontaktspårningen ombeds man att testa sig och får sedan arbeta eller studera hemifrån under 10 dagar.
Blankspot har tidigare rapporterat om hur kultur- och evenemangsindustrin öppnat upp i Österrike med reservationer för smittoläget.
I fredags genomfördes den österrikiska ligastarten i fotboll och 10 000 åskådare firade säsongsstarten med att se på fotboll tillsammans. Under matchen mellan Rapid och Admira hördes fotbollsramsorna som vanligt även om fansen inte fick lämna sina platser eller ställa sig upp och heja fram sitt lag.
En lika stor gemensam fotbollsglädje kommer dock inte vara möjlig de närmaste veckorna.
I måndags infördes även begränsningar av antalet deltagare på evenemang på grund av smittoläget.
Det maximala antalet deltagare på evenemang med fasta sittplatser är sänkt till 3 000 personer och 1 500 personer inomhus. Privata såväl som offentliga evenemang utan fasta sittplatser justerades till max 50 personer inomhus eller 100 utomhus. Maxantalet av personer räknar inte in personalen för att genomföra evenemangen.
Oron är större för smitta för det som sker efter en fotbollsmatch när många samlas på barer för att fira eller sörja framgångar än på evenemangen.
Under gårdagen testades 764 positivt och idag får 49 personer intensivvård och 244 vårdas på sjukhus.
Totalt har man i Österrike haft 34 342 konstaterat smittade, 6 194 är aktivt smittade, 757 har avlidit och 1 364 508 har testats per den 15 september.
Schweiz, Tyskland, Belgien och Danmark har i veckan klassificerat Österrike som riskzon och avråder från icke-nödvändiga resor.
Läs mer:
För mer information om de olika åtgärderna och aktuell färg per region, se corona-ampel.
Av Brit Stakston
Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!
Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.