Nyheter om ,

OS-medaljören som sökte asyl – är nu välkommen tillbaka

Hela världen såg honom protestera mot regimen i Etiopien på upploppet i maratonloppet i Rio-OS. Sedan sökte han asyl i USA för att rädda sitt liv. Nu sträcker Etiopien ut en hand och vill att han återvänder.



Innan Feyisa Lilesa skar mållinjen i Rio-OS höll han upp sina händer i en uttrycksfull gest riktad mot regimen och förföljelsen av Oromofolket i Etiopien.

När han senare tog emot sitt silver på prispallen upprepade han budskapet.

– Under de senaste nio månaderna har mer än 1 000 personer dödats. Och andra har blivit förrådda, det är en väldigt farlig situation att vara oromo i Etiopien, sa Lilesa enligt Sports Illustrated.

Av rädsla för repressalier återvände aldrig Lilesa till Etiopien efter OS utan sökte asyl i USA.

– Om de inte dödar mig, kommer de att slänga mig i fängelse, sa han som motivering till beslutet.

Sedan dess har han återförenats med sin familj i USA.

– Men jag sover fortfarande inte bra. Mitt folks lidande har blivit ännu värre. Jag har släktingar i fängelse. Vänner har blivit torterade och dödade, sade Feyisa Lilesa till Miami Herald.

Nu har Etiopiens olympiska kommitté inspirerade av vårens reformer i landet under nya premiärministern Abiy Ahmed skrivit ett brev till silvermedaljören och bett honom och familjen komma hem: ”Du kommer att få ett mottagande värdigt en hjälte,” skriver de i brevet.



 

 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.