Nyheter om

Oppositionspolitikern Merera Gudina fri från etiopiskt fängelse

Den fängslade oppositionsledaren Merera Gudina släpptes i dag efter mer än 400 dagar i fängelse. Frisläppandet sker efter en vecka av signaler från den styrande regeringskoalitionen om att politiska fångar ska släppas för att "främja nationell försoning".

Merera Gudina är ledare för oppositionsgruppen Oromos federalistkongress (OFC) och greps 2016 strax efter att han återvänt efter att ha talat inför EU-parlamentet i Bryssel.

Mer än 11 000 tusen personer har arresterats i Etiopien under protester mot regeringen under de senaste två åren. Oroligheterna har betraktats som en orsak bakom amnestin.

– Vi välkomnar frisläppandet som ett första steg, men det får inte vara det sista. 100-tals samvetsfångar är fortfarande kvar i fängelset, anklagade för att ha utövat sina legitima rättigheter såsom yttrandefrihet och för att ha stått upp för mänskliga rättigheter, säger Netsanet Belay, Amnesty Internationals talesperson för Östafrika som själv suttit fängslad i två år.

Merera Gudina lämnade fängelset och togs emot av tusentals personer.

Reaktionerna på dagens frisläppande har varit många och nu inväntar medier Merera Gudina första offentliga uttalanden.

Här har vi sammanställt några av reaktionerna:

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.