Nyheter om

ONLF beslutar om eldupphör

Den tidigare terrorstämplade rebellgruppen ONLF (Ogadens nationella befrielsefront) utropade i helgen en ensidig vapenvila i Etiopien.

I ett pressmeddelande skriver gruppen om beslutet att ensidigt avbryta all militär aktivitet efter att landets nya premiärminister Abiy Ahmed uttryckt en önskan om fred.

Man hänvisar också till de reformer som införts i landet under året där politiska fångar släppts fria och terrorstämpeln av ONLF tagits bort.

Gerillan säger vidare att man lägger ned vapnen “för att finna en möjlig och varaktig lösning på Ogaden-konflikten”ONLF uppmanar också den etiopiska armén att ta ett liknande beslut för att inte äventyra fredsprocessen.

Under förra veckan så meddelande även oromogruppen – OLF – att man slutit fred med den federala armén.

I Ogaden har strider utspelats av och till sedan 1960-talet. Regionen kom att tillhöra Etiopien 1955, trots att etniska somalier i regionen såg Ogaden som en politisk och geografisk del av Somalia.

Enligt ONLF har den etiopiska centralmakten sedan dess gjort sig skyldiga till mängder av människorättsbrott i Ogaden och kampen har handlat om att få till en folkomröstning om regionens status.

Foto: Jonathan Alpeyrie

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.