Symboliskt steg mot en ny era – eller målarfärg över gamla brott. Åsikterna gick isär bland besökarna när häktet Maekalawi slog upp portarna i fredags.
Av Martin Schibbye 7 september, 2019
I går öppnade Mekalawi, den ökända polisstationen i hjärtat av den etiopiska huvudstaden för allmänheten. Under många år var namnet synonymt med övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och det stängdes ner under förra våren, kort efter att Etiopiens nya premiärminister Abiy Ahmed tillträdde.
Många av dem som hölls i cellerna, som målats om i klar gul färg inför öppnandet, var politiska fångar: journalister, studenter eller oppositionella politiker. De flesta hölls inlåsta tills de erkände sina påhittade brott genom tortyr eller långvarig isolering.
Många före detta fångar har också vittnat om hur de nekades kontakt med omvärlden och med sina advokater.
När den före detta polisstationen öppnades på nytt för allmänheten så passade premiärministern på att berätta om hur planen såg ut för att ställa de ansvariga för tortyr och “statsterrorism” inför rätta.
– Vi måste lära oss av denna plats, de övergrepp som skedde här ska inte återupprepas, sa åklagaren Berhanu Tsehaye vid invigningsceremonin.
Flera höga politiker och officerare har också gripits och åtalats. Bland dem den före detta chefen för säkerhetstjänsten som står åtalad för tortyr och mord. Dessutom leds landets valkommission inför nästa val i maj 2020 av en före detta fånge.
Flera av de journalister och bloggare som suttit i Maekalawi deltog under invigningen, en av dem var bloggaren Befeqada Hailu som reagerade på att man målat om cellen han satt i under 75 dagar.
Enligt honom vore det bättre om man behandlat det som ett museum och inte målat om eller satt upp konst på väggarna.
Poeten Caalaa Hayiluu Abaata som satt under lång tid i Maekalawi och sedan flera år befinner sig i Sverige, menar att det bara är en byggnad vars funktion förändrats.
Statens förtryck av oliktänkande lever vidare twittrar han och pekar på andra häkten där övergrepp fortfarande förekommer.
Även människorättsorganisation Human Rights Watch Östafrikaexpert Laetitia Bader påpekade att “mer måste göras för att såren från det förflutna ska läkas”.
I ett uttalande slår organisationen fast att de flesta rättegångar mot ansvariga inte påbörjats ännu och att den försoningskommission som satts upp har ett allt för oklart mandat.
– Regeringen måste visa upp en färdplan för hur den ska hantera landets förflutna, sa Laetitia Bader till Reuters.
Även journalisten Eskinder Nega som nyligen frigavs lyfte under fredagen att aktivister även fängslas i dag och pekade på att fem i hans egen organisation sedan juni sitter inlåsta, åtalade med hjälp av anti-terroristlagarna.
Bland besökarna var det ändå många som uppskattade att kunna gå runt i de omtalade cellerna.
En av dem twittrade att frågan nu bara är vem som ska hålla i de guidade turerna: de före detta fångarna eller de före detta fångvaktarna?
**
Foto: Befeqada Hailu.
Som du märkt har vi ingen betalvägg utan all vår journalistik är fri. Vill du bidra till att det förblir så kan man bli medlem i Blankspot eller stödja oss med ett engångsbidrag. Då kan vi fortsätta att ta fram unik journalistik från regionen.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.