Nyheter om

Ogadens före detta president gripen

Etiopisk polis har gripit Abdi Mohamed Omar, tidigare president i somaliregionen. "De första stegen på väg mot rättvisa", säger HRW i en kommentar.

Gripandet skedde sedan premiärminister Abiy Ahmed meddelat att Abdi Mohamed Omar, även känd under namnet Abdi Iley, ska ställas till svars för våldet i regionhuvudstaden Jijiga och näraliggande städer.

Vid gripandet fann polisen både automatvapen och pistoler i den före detta presidentens hem, föremål som nu är en del av förundersökningen mot honom.Den tidigare regionpresidenten misstänks för brott mot de mänskliga rättigheterna och etniskt och religiöst motiverat våld.

När visselblåsaren Abdullahi Hussein flydde från regionen till Sverige 2012 hade han med sig bevismaterial som visade på övergrepp utförda av presidentens män i regionen.

De förändringar och reformer som nu sker skulle av många ha setts som otänkbara för bara några år sedan.

Att nu också misstänkta förövare grips och ställs inför domstolar är något som många drabbade vittnen krävt för att landet ska kunna gå vidare. Även gerillan ONLF som slagits för en folkomröstning om självständighet i regionen har nu utropat vapenvila och sagt att de kommer att ställa upp i fredliga val.

De välkomnar också i ett uttalande gripandet av presidenten.

 Presidentens paramilitära styrka Liyu-polisen som också anklagats för en mängd övergrepp har även den fått en ny befälhavare i veckan. Människorättsorganisationen Human Right Watch som under årtionden dokumenterat övergrepp i regionen i flera rapporter säger i ett uttalande att gripandet är “de första stegen på vägen till rättvisa”.

– Förhoppningsvis kan gripandet vara början på en process där offren för allvarliga brott i regionen kan få rättvisa. Andra ämbetsmän och militärer som genomfört eller understött övergrepp och brott mot mänskligheten samt krigsbrott bör också stå till svars för sina handlingar, säger dess talesperson för Östafrika Maria Burnett.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.