Nyheter om ,

Oförändrade priser – en snackis i Zimbabwe

”Bensinpriset är oförändrat” – så lyder rubriken på en artikel i Zimbabwes statligt ägda nyhetsbyrå i början av veckan.

Att priserna står stilla i en hel vecka är stora nyheter i ett land där inflationen i augusti nådde 300 procent enligt IMF – en siffra som bara Venezuela slår. Priserna höjs inte sällan flera gånger varje dag.

“Det är tufft” har blivit en vanlig hälsningsfras i Zimbabwe.

Att handla är inte för klenmodiga. En skollärares månadslön räcker knappt till att köpa fem kilo nötkött. Många zimbabwier tar sin tillflykt till billigare alternativ av köttdelar de tidigare aldrig skulle ha ätit.

Doktorer och sjuksköterskor har slutat inställa sig för tjänst. 

– Vi strejkar inte. Det är bara det att vi inte har råd att ta bussen, säger Masimba Ndoro, representant för läkarfacket. 

Regeringen ber befolkningen att ha tålamod och lyfter fram siffror på enorma investeringar.

Men för många förefaller de ihåliga.

– Jag tror vad jag ser. För tillfället ser jag bara rött så de siffrorna är ett tomt löfte, säger Wright Chimombe, en hårfrisör vars affärsverksamhet är hårt drabbad av elavbrott på upp till 19 timmar per dag.

Text:  Farai Mutsaka.

**

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.