Nyheter om

Ödesvalet i Etiopien skjuts framåt

Etiopiens val har skjutits upp med tre månader. Enligt valkommissionen var det inte möjligt att genomföra val redan i maj 2020.

Under tisdagen presenterade landets valkommission ett förslag som innebär att valet istället för i maj 2020 ska hållas den 16 augusti 2020. Tidpunkten kan tyckas vara illa vald eftersom regnsäsongen då kommer att göra ett redan logistiskt utmanande val än mer komplext, men så mycket längre kan man heller inte vänta om inte det etiopiska nyåret i september ska passeras. 

Nyheten fick både ris och ros i etiopiska medier. Flera av oppositionspartierna har under hösten framför att man behöver mer tid för att bilda lokala organisationer och sprida sina politiska program. Andra menar att detta innebär att den nuvarande regeringen ledd av premiärminister Abiy Ahmed efter maj 2020 kommer att tappa i legitimitet.

Valen blir de första sedan maktskiftet förde Abiy Ahmed till premiärministerposten, släppte ett stort antal politiska fångar och tillät före detta rebellgrupper att återvända till landet och omvandla sig till politiska partier.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.