
Nyheter om Nagorno-Karabach
Nyhetssvep: Det händer i Nagorno-Karabach
I ett nyhetssvep sammanfattar Blankspot sju betydande nyhetshändelser från de senaste veckorna.
Av Rasmus Canbäck 3 november, 2023
1. Parterna överens om principerna för ett fredsavtal, enligt Armenien
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan meddelade på onsdagen att både Armenien och Azerbajdzjan kommit överens om tre grundprinciper för ett fredsavtal. Det innefattar även en normalisering i den diplomatiska relationen med Turkiet.
Det framgick inte i talet vilka de tre grundprinciperna är. Tidigare under hösten har både Nikol Pasjinjan och Azerbajdzjans president Ilham Alijev sagt att det inte kommer dröja länge förrän ett fredsavtal kan undertecknas.
Fortfarande är det många punkter som kvarstår att diskutera och oron i Armenien för ett annalkande krig kvarstår.
2. Lemkininstitutet varnar för nytt krig
Den 1 november ökade den amerikanska folkmordsbevakaren Lemkininstitutet varningsnivån för att Azerbajdzjan är nära att invadera Armenien. Lemkininstitutet är inte ett konfliktbevakningsorgan, men har de senaste åren bevakat skeenden i Nagorno-Karabach.
Amerikanska utrikesministeriet svarade på Lemkininstitutets varning med att säga att de står bakom Armeniens territoriella integritet. Vidare underströk USA att Armenien är en ”nära vän” och att USA inte stödjer ”användandet av våld”.
Det har inte rapporterats om några skjutningar mellan Armenien och Azerbajdzjan sedan slutet på september, vilket motsvarar den lugnaste perioden på flera år. Månaderna innan den azerbajdzjanska offensiven mot Nagorno-Karabach 19-20 september kunde flera brott mot vapenvilan ske i veckan.

3. Armenien presenterade en infrastrukturplan
Vid en konferens om Kaukasiens roll i det globala Sidenvägsprojektet presenterade Nikol Pasjinjan en ny infrastrukturplan för Armenien. Planen, som kallas för ”Fredens vägskäl” (engelska: Crossroads of Peace) innefattar flera förslag på vägar och järnvägar som går mellan Azerbajdzjan och Turkiet, genom Armenien.
Frågan om den så kallade ”Zangezurkorridoren” har sedan krigsslutet i november 2020 varit en het mellan Armenien och Azerbajdzjan. Den är tänkt att förbinda Azerbajdzjan med sin enklav Nachitjevan, genom Armenien. Från azerbajdzjansk sida har den använts som en förevändning att utöva både diplomatiskt och militärt tryck mot Armenien.
Dagarna innan Armenien presenterade sin nya plan lät Azerbajdzjan meddela att de överger planerna för Zangezurkorridoren med hänvisning till ett nytt avtal med Iran. Det innebär att transportkorridoren till Nachitjevan kommer gå på den iranska sidan av gränsen.
4. Europarådet förbereder stödpaket till Armenien
Efter att Europarådets särskilda delegat för migrationsfrågor Leyla Kacalik mellan den 11 och 13 oktober besökte Armenien för att utvärdera landets behov, så har Europarådet beslutat om ett stödpaket.
I pressmeddelandet kallas det för ”omfattande” och inbegriper särskilt stöd på sex olika punkter.
1. Att stärka stödet för flyktingars grundläggande mänskliga rättigheter.
2. Säkerställa att flyktingar får vård, inklusive psykologiskt stöd.
3. Vidareutbilda armenisk stödpersonal.
4. Stötta det armeniska utbildningsväsendet.
5. Garantera barns rättigheter.
6. Stärka lokala myndigheters uthållighet

5. Fåtal armenier kvar i Nagorno-Karabach
Internationella rödakorskommittén (ICRC) publicerar löpande bilder på sitt arbete från Nagorno-Karabach. Som den enda internationella organisationen på plats besöker de armenier som inte lämnat regionen.
Enligt Nagorno-Karabachs exilregering rör det sig om uppemot 40 personer, varav de allra flesta är äldre och sjuka.
Under flykten som pågick mellan den 23 september till 1 oktober ska 64 personer ha dött, uppger armeniska myndigheter. Vägen mellan Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert till armeniska gränsen tar normalt runt en och halvtimme. Under flykten tog den uppemot två dygn.


6. Azerbajdzjan har rest en staty föreställande en järnnäve i Stepanakert
Liksom att Azerbajdzjan efter kriget 2020 reste en staty föreställande en knuten näve i järn i staden Hadrut har en ny staty rests i Stepanakert. Den knutna näven är en återkommande symbol som Ilham Alijev använder sig av under tal.
En militärparad är planerad att hållas i Stepanakert inom kort.
7. Flyktingstatus för armenier från Nagorno-Karabach
I slutet på oktober godkände den armeniska regeringen flyktingstatus för de över 100 000 armenier som flytt från Nagorno-Karabach. Det har beskrivits av Nikol Pasjinjan som ett sätt att säkerställa flyktingarnas rättigheter.
Den förra ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Nagorno-Karabach, Artak Beglaryan, välkomnade beskedet på X.
Igår fattade Armeniens regering ett viktigt beslut att bevilja flyktingstatus under tillfälligt skydd till de fördrivna från Artsach. Hoppas att få se många inhemska rättigheter återställda snart, medan rätten att återvända och ha ett säkert och värdigt liv i Artsach bör övervakas internationellt.
Armenier från Nagorno-Karabach är sedan tidigare innehavare av armeniska pass, men saknar i regel fullvärdigt medborgarskap i Armenien.
Det finns också overifierade rapporter om familjer som valt att flytta till Ryssland i stället för att stanna i Armenien.
Toppbild: Ett ödelagt bostadshus i Nagorno-Karabach efter azerbajdzjanska anfall 19-20 september. Foto Siranush Sargsyan