Nyheter om

Nya ras i Burmas jadegruvor

Minst fyra personer uppges ha mist livet i ett nytt gruvras i delstaten Kachin i Burma, rapporterar TT-AFP. Det är det andra skredet i Hpakant, centrum för den lukrativa utvinningen av jade, på mindre än en månad. I det förra skredet dödades över 100 personer. Blank Spot Project har under året gjort ett interaktivt 360-reportage […]

Minst fyra personer uppges ha mist livet i ett nytt gruvras i delstaten Kachin i Burma, rapporterar TT-AFP. Det är det andra skredet i Hpakant, centrum för den lukrativa utvinningen av jade, på mindre än en månad.

I det förra skredet dödades över 100 personer.

Blank Spot Project har under året gjort ett interaktivt 360-reportage “Guld, gruvor och grävskopor”, om gruvindustrin i norra Burma i vilket vi kunde avslöja att Volvos grävmaskiner används i de gruvor som nu rasar.

Enligt Burmas största oppositionsparti, socialistiska Nationella demokratiska förbundet så beror den senaste tidens olyckor på att gruvbolagen i Burma är rädda för att landets nya regering ska begränsa jadebrytningen, och därför jobbar de nu dygnet runt i gruvorna.