Nyheter om , ,

Nya gäster hos den azerbadjanska diktaturen

I början på sommaren arrangerades en "fredskonferens" för ungdomar i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Arrangören ställde krav på att de som deltog var tvungna att publicera artiklar i sina hemländer om konferensen, annars skulle inte pengar betalas ut. - Det är den moraliskt mest korrupta form av kaviardiplomati, säger den tyska aktivisten Sascha Düerkop.

Underlag som Blankspot har tagit del av visar att den så kallade fredsorganisationen Global Peace Chains ungdomskonferens i Baku i Azerbajdzjan kom med en lista av motkrav för deltagarna.

I samtal med flera deltagare, från olika länder, framgår det att fredskonferensen som hölls på det femstjärniga Marriotthotellet i centrala Baku är en del av den azerbajdzjanska kaviardiplomatin. Det vill säga att regimen använder sig av gåvor och mutor för att påverka handelskontakter eller synen på landet som en odemokratisk regim.

Konferensen hölls mellan den 29 maj till 1 juni i år. Enligt azerbajdzjansk statsmedia deltog människor från 35 olika länder, däribland Sverige*.

Global Peace Chain, en pakistansk fredsorganisation, grundades 2018 och har sedan dess hållit i ett antal liknande konferenser. Ofta på finare hotell i länder som Förenade Arabemiraten och Turkiet.

Deltagarna som bjuds in kan antingen välja att betala för vistelsen själva eller ansöka om finansiering. För den som ansöker om finansiering finns två alternativ, antingen ett full- eller halvfinansierat stipendium.

Av de cirka 80 deltagarna är det ett femtontal som väljs ut för att få en helfinansierad vistelse.

Hur Global Peace Chain finansierar sina konferenser framgår inte på deras hemsida, och Blankspot har trots upprepade försök inte lyckats nå dem. Det enda som framgår är att de har samarbete med en resebyrå som specialiserar på Turkiet och Azerbajdzjan.

Enligt en av deltagarna närvarade flera representanter från den azerbajdzjanska regimen. En av dem, parlamentarikern Vugar Iskenderov, höll tal vid öppningsceremonin. Den anonymiserade deltagaren som vi samtalar med berättar att parlamentarikern talade om fredsprocessen med Armenien.

– Han berättade om allt fredsarbete som Azerbajdzjan gör, berättar hen. Han betonade att Azerbajdzjan är ett multikulturellt land som värnar om tolerans, och att alla länder ska lära sig av detta.

Därefter talade Tadzjikistans representant för Global Peace Chain Firdovsi Bohirov som berättade om vikten av minoriteters rättigheter. Slutligen var det den azerbajdzjanska journalisten Fuad Huseynzadze som tog ordet. Han beskrevs som obereonde. Deltagaren som vi pratat med beskriver att Fuad besvarade frågor om landets yttrandefrihet.

– När en person ställde en kritisk fråga om bristande yttrandefrihet i Azerbajdzjan så svarade han att det inte stämmer, att det är omvärlden som hittar på. Han menade att yttrandefriheten i Azerbajdzjan är utmärkt och att det inte sker några kränkningar mot journalister i landet.

I själva verket visade det sig att Fuad Huseynzadze är “ordförande för fackklubben för journalister i diasporan“. En komplicerad titel som kan översättas till den person som ansvarar för regimens officiella retorik i diasporasammanhang – en del av statens propagandafunktion.

Inga armenier deltog vid konferensen då alla med armeniska efternamn nekas inträde till Azerbajdzjan.

Paneldiskussion första dagen där regimrepresentanter deltog.

Under senhösten 2020 inföll kriget mellan armeniska trupper i Nagorno-Karabach och Azerbajdzjan. Det slutade efter 44 dagar med ett avtal om eldupphör. Kriget har beskrivits som oerhört blodigt av flera människorättsorganisationer, så som Amnesty International och Human Rights Watch.

Azerbajdzjan gick vinnande ur striderna den gången och sedan 2020 har konflikten trots ett avtal om eldupphör fortsatt. Senaste striderna var den 13–14 september i år då Azerbajdzjan gick in i Armenien.

Azerbajdzjan hävdar visserligen att det var Armenien som startade anfallet, men flera internationella organisationer och länder har anklagat Azerbajdzjan för att vara aggressorn. Däribland pekade EU:s delegation för södra Kaukasien ut Azerbajdzjan som den anfallande parten.

Efter striderna läckte filmer i azerbajdzjanska sociala medier där man ser azerbajdzjanska soldater vanhedra dödade armeniska soldater. En av dem föreställer ett par soldater som fnittrande har stympat en kvinnlig armenisk krypskytt och stoppat hennes avhuggna högra finger i munnen. Filmerna är bekräftade av armeniska regeringen som äkta, och undersökande journalister har bedömt dem som trovärdiga.

Azerbajdzjan anses samtidigt sakna all form av fri press, enligt Reportrar utan gränser, och rankas som Europas med auktoritära land enligt flera demokratiindex. 2020 fängslades 6 journalister och flera vittnar om systematisk förföljelse om de inte följer regimens instruktioner.

På konferensen diskuterades dessa ämnen.

Det femstjärniga Marriotthotellet där konferensen ägde rum i Baku ägs av Pasha Holding Group, som är en del av presidentfamiljens finansimperium. Pasha Holding Groups dotterbolag Northwest Construction Inc. finansierar svenska tankesmedjan, Institute for Development and Security, vilket Blankspot tidigare rapporterat om i sin serie om kaviardiplomati.

För att få helpension krävdes det att man säkerställde medial närvaro när man kom hem.

Den som fick ett helfinansierat stipendium behövde lägga ut pengar själv, framgår det i en whatsappkonversation med Global Peace Chain som vi tar del av. En av deltagarna från Asien visar den. Det står det att det finns tre grundkrav för att man ska få tillbaka pengarna.

Det första är att man måste publicera en artikel i någon media vid hemkomst, det andra är att skriva en rapport som publiceras på Global Peace Chains egen hemsida och det tredje att man måste utföra en volontäraktivitet i sitt hemland.

– Jag förstod att den där artikeln inte kunde vara kritisk, berättar hen. Artikeln som skulle skrivas, eller att jag skulle intervjuas, behövde innehålla positiva lärdomar från konferensen. Det var underförstått.

Inför ansökan om att ta del av finansiering från Global Peace Chain behövde man fylla i ett formulär. I det är en av frågorna huruvida man har kontakt med media i hemlandet.

Återbetalning uppger Global Peace Chain sker över PayPal.

För att få tillbaka pengarna som man lagt ut inför konferensen begärdes det att man ska publicera en artikel. Enligt deltagarna var det underförstått att den skulle vara positiv.

En av dem som är kritisk mot konferensen är den tyska aktivisten Sascha Düerkop. Han ligger bakom många av avslöjanden kring azerbajdzjansk kaviardiplomati i Europa.

Han kritiserar arrangören för att utnyttja ungdomarna som deltagit vid konferensen.

– Till skillnad från de flesta kända fall av kaviardiplomati, där en villig och medveten framstående figur tar fördelar eller helt enkelt pengar – “kaviar” – för att prisa ett specifikt land – “diplomati”- så har dessa unga kvinnor och män utnyttjats för att främja en våldsam diktatur. De utnyttjas genom att arrangören missbrukar deras genuina intresse för mänskliga rättigheter och äventyrslust.

Vidare poängterar han att det är en ny form av kaviardiplomati, som man inte sett tidigare.

– Vad vi ser här är en skrämmande ny form av kaviardiplomati. Med tanke på att arrangörerna tydligt vet vad de gör här, skulle jag säga att detta förmodligen är den moraliskt mest korrupta formen av kaviardiplomati.

Fotnot: Efter diskussion med de intervjuade är samtliga anonymiserade.

*Delegationen från Sverige fick informationen från Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) där en lokalgrupp uppmanat deltagare att ansöka. I en mejlkonversation uppger organisationens centrala kansli att de tar avstånd från konferensen och att det har blivit fel i rutinerna, vilket man har åtgärdat. Föreningen står inte som deltagare vid konferensen.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.