Blankspot om ,

Blankspot på turné: Pandemin vs demokratin

Under våren 2021 kommer Blankspot resa landet runt med en utställning om demokratiutvecklingen i världen.

Blankspot driver för närvarande ett projekt om globala demokratirörelser som bland annat kommer presenteras i en utställning som vänder sig till både skolor och allmänheten.

Jorden runt har de mänskliga rättigheterna och den politiska processen ofta satts på undantag i kampen mot viruset. Det känns därför högaktuellt och viktigt att under våren kunna turnera med en utställning och föreläsning för att berätta om hur den utvecklingen ser ut.

Blankspot har undersökt situationen i över 50 länder och bjuder genom utställningen in till en diskussion om läget i världen och på den ort vi besöker.

Här finns samtliga artiklar inom ämnet hittills.

Vi kommer också i en podd fånga upp besökares och elevers reaktioner och reflektioner kring hur man ser på demokratins utveckling.

Utställningen kommer att lyfta fram exempel på olika demokratiaktör samt erbjuda ett magasin med tillhörande lärarhandledning.

Platserna för utställningen är bibliotek, skolor eller kulturhus och vi gör totalt 20 nedslag. Än finns det några lediga veckor kvar så om intresse finns för att antingen besöka utställningen på några av nedanstående orter eller säkerställa att utställningen kommer till just er så mejla: lin@blankspot.se.

– Den pågående pandemin har påverkat demokratier i hela världen. Genom intervjuer och reportage med demokratiaktivister vill vi ge en bild av de pendelrörelser som sker mellan demokratier och auktoritära system. Den svenska demokratin kan speglas mot det som pågår i andra delar av världen och hur vi påverkas av pandemin, säger Blankspots Brit Stakston om projektet.

Projektet kan genomföras tack vare ett stöd från Svenska Postkodstiftelsen och pågår under perioden september 2019 – maj 2021. Målet är minst 40 skolbesök och 20 genomförda utställningar.

– Demokrati är något att vårda och kämpa för kan inte tas för givet vilket syns på flera håll i världen men det finns också positiva exempel. Därför är vi väldigt stolta att tillsammans med Blank Spot Project genom dialog och diskussion skapa engagemang hos unga kring demokratifrågor genom att lyfta aktuella exempel från vår omvärld, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Turnéplan:

Vecka 49, Härnösand stadsbibliotek Demokrativecka

Vecka 3, Västerås stadsbibliotek

Vecka 5, Växjö stadsbibliotek

Vecka 7, Örebro stadsbibliotek

Vecka 9, Göteborg Stadsbibliotek

Vecka 10, Piteå stadsbibliotek

Vecka 12, Bollnäs bibliotek 

Vecka 13, Almedalsbiblioteket, Visby

Vecka 14, Falun stadsbibliotek 

Lediga veckor:

Vecka 4, 6, 8, 15, 16 och 17-21

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.