Nyheter om ,

Ny stor fotbollsturnering i Qatar redan 2023

I juni år 2019 utsågs Kina till värdland för den asiatiska kuppen år 2023 men valde att dra sig tillbaka tidigare i år till följd av sina strikta covid-19 riktlinjer. Nu har Qatar utsetts till ny värd för den kommande kuppen.

Det var under ett möte på måndagen som presidenten för Asiens fotbollsförbund (AFC), Salman bin Ibrahim Al KhalifaI, offentliggjorde att Qatar kommer att ta över värdskapet för den asiatiska kuppen år 2023.

Turneringen blev ursprungligen tilldelad Kina år 2019 men till följd av landets strikta covid-19 riktlinjer valde landet att dra sig ur värdskapet tidigare i år.

I samband med att nyheten offentliggjordes tackade även Al Khalifal Indonesiens- och Koreas fotbollförbund som båda två har varit med i budgivningen om turneringen.

– Qatars förmåga och meritlista när det gäller att vara värd för stora internationella sportevenemang och deras noggranna uppmärksamhet på detaljer är väl beundrade över hela världen. Jag måste också berömma AFC för att ha visat yttersta professionalism i att genomföra en rättvis och transparent påskyndad anbudsprocess och jag tackar alla våra kommersiella partners och sponsorer för deras tålamod under dessa aldrig tidigare skådade tider, säger Al Khalifa.

Sedan Qatar blev tilldelad värdtitel för VM 2022 har landet fått motta kraftig kritik, främst för hanteringen av migrantarbetare och lagstiftningen gällande kvinnors- och HBTQ-personers rättigheter. Såväl fotbollsförbund som människorättsorganisationer har varnat för att landet inte upprätthåller de mänskliga rättigheterna, något som inte kommenterades under måndagens möte.

Istället gav Al Khalifa emiraten eloge för de förberedelser som har gjorts inför VM och sa att det var en stor fördel inför den asiatiska kuppen.

– Med tanke på den korta ledtiden under förberedelserna vet vi att det hårda arbetet börjar omedelbart, men med deras befintliga infrastruktur i världsklass och oöverträffade värdkapacitet är vi övertygade om att Qatar kommer att arrangera ett värdigt spektakel som anstår Asiens kronjuvel, säger han.

Qatar vann den asiatiska kuppen år 2019 och har tidigare varit värd för turneringen år 1988 och 2011. 

Under våren framkom det att Qatar var ett av de länder hade lämnat in ett bud för att hålla i kuppen år 2027, ett bud som AFC meddelade kommer att strykas till följd av budreglerna. 

Istället kommer det att stå mellan det Indiska fotbollförbundet (AIFF) och Saudiarabiens fotbollsförbund (SAFF) där ett beslut kommer att meddelas under kommitténs nästa möte i februari år 2023.

– Från det Indiska och och Saudiarabiens fotbollsförbund har vi fått in två exemplariska bud, och jag är övertygad om att Qatars fotbollförbund kommer att stärka grunden för var den eventuella värden år 2027 kommer att bygga vidare på, säger Al Khalifa.

AFC President tog också upp de i Indonesien som förlorade sina närstående efter att tusentals hemmasupportrar stormade Kanjuruhan Stadium i Malang tidigare den här månaden. Kravallerna ledde till att polisen började skjuta tårgas, vilket fick många supportrar att svimma och drabbas av andningsproblem. Flera ska även ha blivit nedtrampade när de försökte fly från arenan och det totala dödstalet översteg 120 personer.

AFC-presidenten använde också tillfället för att tacka FIFA-presidenten Gianni Infantino, som var på plats under mötet, för stödet som den asiatiska fotbollsfamiljen har fått av honom. 

Han lyfte även sitt egna stöd för att Infantinos ska väljas om som FIFA-president, ett beslut som kommer att tas under FIFA-kongressen i Rwanda i mars nästa år

– Jag är mycket tacksam mot AFC och Shaikh Salman bin Ibrahim Al Khalifa för hans orubbliga stöd. Detta är ett erkännande av det arbete som FIFA har gjort för att hjälpa till att utveckla herr- och damfotbollen i Asien, en region med enorm potential i fotbollshänseende. Mitt åtagande är att fortsätta arbeta med dig [Al Khalifa] för att göra fotbollen global och höja standarden på internationell fotboll i Asien och runt om i världen, säger Infantino efter måndagens möte.

Till Reuters sa en talesmannen från Qatars fotbollsförbund att landet har föreslagit att det asiatiska kuppen ska flyttas från sina ursprungliga datum i juni och juli nästa år till den 24 januari 2024.

Ett liknande beslut tog gällande det kommande världsmästerskapet till följd av de höga temperaturerna (vanligen runt 40 grader på dagen) som landet har under sommaren.

Toppbild: AFC:s president Salman bin Ibrahim Al Khalifa och FIFA:s president Gianni Infantino

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.