Nyheter om

Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

Från och med första december i år kommer kinesiska medborgare som vill installera internet i sina mobiltelefoner eller i sina hus behöva gå igenom obligatorisk ansiktsavläsning enligt det kinesiska departementet för industri- och informationsteknologi (MIIT).

Utöver ansiktsavläsningen kommer telefonanvändare förbjudas att sälja sina SIM-kort mellan varandra och uppmanas även undersöka själva ifall deras nummer är registrerade till rätt person.

I dagsläget måste kinesiska medborgare visa upp giltig legitimation när man ansöker om internet, den nya teknologin ska enligt MIIT fungera som en kontrollfunktion att verifiera legitimationen mot.

Departementet menar att det nya regelverket i grunden handlar om att ”säkerställa medborgares legitima rättigheter och intressen i cyberrymden” och att bekämpa internet- och telefonbedrägeri.

Kritiker menar däremot att teknologin används för att stärka kontrollen över landets medborgare och öka censuren.

”Anledningen till att den kinesiska regimen ber människor registrera sina verkliga identiteter för att surfa på internet är för att regimen vill kontrollera vad folk säger.MIITs nya regel att använda ansiktsavläsning för att identifiera en användare innebär att staten enkelt kan övervaka deras aktivitet online, inklusive deras inlägg på sociala medier och vilka hemsidor de använder,” säger USA-baserade kommentatorn Tang Jingyuan.

Under de senaste åren har hundratals personer gripits av kinesiska myndigheter efter att de postat politiskt känsligt innehåll på sociala medier, bland annat innehåll som berör protesterna i Hongkong.

I USA har kinesiska företag specialiserade på ansiktsavläsning svartlistats. Enligt det amerikanska handelsdepartementet bistår företagen den kinesiska staten med teknologi som bidrar till förtrycket av muslimska minoritetsgrupper som kazaker och uigurer.

Det är tydligt att den kinesiska staten ser teknologin som ett allt viktigare kontrollmedel.

I dagsläget har Kina världens största system för kameraövervakning med fler än 170 miljoner övervakningskameror kapabla att avläsa ansikten, 2018 spenderade landet 10.6 miljarder dollar på utrustning för videoövervakning och siffrorna beräknas öka rejält kommande år.

Den sofistikerade övervakningen med ansiktsavläsning i bräschen är en del av Kinas ”sociala kreditsystem” som rankar medborgare baserat på deras beteenden och belönar eller bestraffar beroende på dessa poäng.

Paul Bischoff, forskare på övervakning säger till MailOnline: ”Kameraövervakning i Kina handlar inte bara om att stoppa brott, det handlar också om att förstärka sociala normer och beteenden som regeringen godkänner.”

Ansiktsavläsning används till exempel för att identifiera och bötfälla personer som korsar gatan vid röd gubbe och för att övervaka elever i klassrum.

Personer med lägre poäng i det sociala kreditsystemet kan få problem att hitta bra biljetter vid resor eller att få in sina barn i bra skolor.

Kina är störst men inte ensamma om att använda teknologin. I Europa och USA har oroade röster höjts.

En av de aktörer som yttrat sin oro är techgiganten Microsoft som bland annat pekat ut problematik kring samtycke och rasprofilering med ansiktsavläsning och i Storbritannien har en nationell undersökning visat att en majoritet av befolkningen vill införa begränsningar av teknologin.