Så minimerar du riskerna i reporteruppdraget och möjliggör det omöjliga. Ny unik kurs speciellt framtagen av Metis Services, Blank Spot Project, Reportrar Utan Gränser och Kalityfonden. Läs mer och anmäl dig till kursen här. Det kommer att hända igen. En svensk frilansjournalist kommer att slitas ur sitt fordon och hållas fången. Andra kommer att trampas ner av […]
Av Martin Schibbye 1 oktober, 2016
Så minimerar du riskerna i reporteruppdraget och möjliggör det omöjliga. Ny unik kurs speciellt framtagen av Metis Services, Blank Spot Project, Reportrar Utan Gränser och Kalityfonden.
Läs mer och anmäl dig till kursen här.
Det kommer att hända igen. En svensk frilansjournalist kommer att slitas ur sitt fordon och hållas fången. Andra kommer att trampas ner av en uppretad folkmassa. En del kommer att få splitter i benet efter en granatattack och förblöda. Ytterligare ett par kommer att förhöras och fängslas för att ha skrivit kritiskt om länder, andra dömas för att ha intervjuat grupper stämplade som terrorister.
Det är jaktsäsong på journalister.
Snaran dras åt kring journalistiken.
Internationella konventioner som tidigare skyddad oss i kris och krig har förlorat i respekt och vi har själva blivit måltavlor. En del pressfrihetsorganisationer talar om ”en perfekt storm”: Fler röriga konflikter, sämre resurser hos medieföretagen, fler frilansare (80 % av journalister i konfliktzoner är frilansare)och en insikt hos de stridande parterna att våld mot journalister fungerar.
Genom att döda budbäraren kan man tysta budskapet.
Vad händer med utrikesbevakningen när det blivit skottpengar på journalister? Och hur fortsätter vi rapportera?
Vi som står bakom den här kursen är utrikesjournalister, säkerhetsexperter med bakgrund inom Försvarsmakten och sjukvårdskunniga med erfarenheter från krigskirurgi.
Kursen bygger på dyrköpta erfarenheter och är unik i sitt slag.
Ofta när vi analyserar risker så pratar vi om de gånger när de gick åt helvete. När vi kidnappats, skjutits eller fängslats.
Men vem tar hand om alla de lärdomar och erfarenheter från när det faktiskt gick bra? När kollegor genom att inte bo på bottenvåningen eller i ett rum med balkong klarade sig?
När kloka beslut under demonstrationer och kravaller som att, göra sitt jobb, ta citat från bägge sidor och sedan inte hänga kvar, gjort att man kommit hem med reportagen.
I ett erfarenhetsarbete är dessa exempel på “good practice” lika värdefulla som de andra och den här kursen ska ta tillvara och vidareförmedlan alla den kunskap som finns.
Syftet med kursen är att erbjuda kunskap som ska stötta journalister vid arbete i konfliktzoner och hotfulla situationer. En röd tråd genom hela kursen är att skydda inte bara journalisten utan framför allt skydda uppgiftslämnare och de uppgifter som man får i förtroende.
Vi välkomnar också deltagare som planerar MFS-resor, biståndsarbetare och berörda, men kursens fokus ligger på att skapa möjligheter att rapportera och bära hem en berättelse.
Väl mött.
Läs mer om kursen och anmäl dig här.