Analys om

Ny hälsominister i Österrike, presidentbyte i Haiti och lägesrapport från Myanmar – det är några av veckans nedslag hos Blankspot

I veckans utblickar får vi bland annat ta del av stämningen i Myanmar genom en röst inifrån landet och vi analyserar risken för ett kommande inbördeskrig. Brit Stakston guidar till innehållet i veckans nyhetsbrev.

I veckan har Sveriges Tidskrifter valt en ny styrelse för det kommande styrelseåret. Jag har äran att i egenskap av att vara Blankspots VD ha valts om. Vi står inför ett spännande år där den nya strategin kan implementeras och dessutom med en vässad grafisk profil.

I veckan har festivalen Gather haft ett fullspäckat program under temat “Deep talks” under två dagar på Clubhouse. En mängd spännande samtal med fokus på de kreativa näringarna som musik, konst, litteratur, design, media, gaming, samhälle, mat och mode.

Jag deltog i ett samtal tillsammans med Joel Halldorf och David Orlic om övervakningskapitalism och konstnärlig frihet. Utifrån Blankspots arbete med frågor om media och demokrati var det mycket roligt att delta i ett samtal om övervakning under pandemin och hur de digitala jättarna påverkar och stimulerar mångfalden i konstnärliga och kulturella uttryck.

I veckans nedslag berättar vi om Österrikes hälsominister som i en personlig pressträff meddelade sin avgång efter 15 månaders arbete som han upplevt som 15 år som nu tvingar honom att dra i den egna nödbromsen – för sin egen hälsas skull. En viktig inblick i hur arbetet ser ut inifrån under en pandemi för en nyckelperson.

Militären i Myanmar har dödat nästan 600 människor under protesterna sedan militärkuppen tidigare i år. För Blankspot skriver i veckan en av demonstranterna om stämningen i ett land på katastrofens rand. Dessutom har vi intervjuat Alexander Jäätmaa på Svenska Burmakommitten som tror att demonstranterna underskattats av juntan. Resultatet kan bli att landet kastas in i ett långvarigt inbördeskrig.

Den 14:e april 2021 togs ett historiskt beslut i USA när en av kongressens kommittéer röstade för att ett trettio år gammalt lagförslag som rör ersättning för slaveriet nu ska utredas. Läs mer om förslaget och om debatten i kongressen.

I Burundi har fyra journalister i Burundi som suttit olagligt fängslade i 14 månader blivit benådade av presidenten.

FN:s säkerhetsråd har sedan konflikten i Tigray brutit ut haft svårt att enas om hur den ska hanteras. I veckan gör flera av länderna ett nytt försök.

I veckan har också Haitis regering avgått och en ny president är utsedd. Efter uppmaningar från oppositionen om att avgå och återkommande protester mot det väpnade gängvåldet avgick till slut president Jovenel Moïse.

I veckans dagbok från Kabul skriver utvisade Mohammad om utbildningen i landet. Eller bristen på den.

Som vi tidigare skrivit om har över 70 inplanerade val runt om i världen påverkats av pandemin. Många av de inställda valen har under slutet på föregående år kunnat genomföras trots den speciella situationen och nu genomförs allt fler val. I veckans nyhetsbrev guidar vi till kommande val i Albanien, Vietnam, Kap Verde och Cypern. Läs om vad som står på spel och vad som ska hålla lite extra koll på i respektive land.

Vi hoppas du i veckans nyhetsbrev hittar något som intresserar dig och dela gärna vidare så fler hittar till oss! Det är tack vare dig och våra läsares stöd som vi kan fortsätta ge fler perspektiv.

Och glöm inte om du löpande vill hålla koll på när vi publicerar något nytt så kan du få nyhetsnotiser via de flesta webbläsare.

Gå till sajten och tacka ja så får du i realtid veta när vi publicerat något nytt.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.